Καβάλα: Απότομη χειμερινή «εισβολή» και υποψία για ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά

Πρώτα κρύο και μετά βροχές-Η Ανατολική Μακεδονία φαίνεται να γλυτώνει το κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα πλήξει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα-Πιθανές νιφάδες στα ορεινά, πρώτη χιονόστρωση στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

Ο χειμώνας… αποφάσισε να έρθει παρακάμπτοντας το φθινόπωρο, ωστόσο φαίνεται ότι η Ανατολική Μακεδονία θα γλυτώσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία αναμένεται να πλήξουν όλη την υπόλοιπη χώρα τις προσεχείς μέρες

Στην Καβάλα η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά από την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 μέχρι και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, όπου το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 9 βαθμούς Κελσίου, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να αγγίζει τους 6 βαθμούς Κελσίου, ελέω των μέτριων ανατολικών-βορειοανατολικών ανέμων, ενώ από την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 αναμένονται νοτιάδες, ανεβάζοντας αισθητά τη θερμοκρασία.




Οι νοτιάδες θα φέρουν και βροχές από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και κυρίως την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται ασθενείς βροχές στα πεδινά και πιθανώς κάποιες νιφάδες χιονιού από τα 850 μέτρα και πάνω, με τους «συνήθεις υπόπτους», Παγγαίο και Βουνοχώρι να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τις υποδεχτούν. Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να ασπρίσουν τα χιονοδρομικά κέντρα και δη αυτό του Φαλακρού, προς τέρψη των φανατικών των χειμερινών σπορ.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να βλέπετε τα υψόμετρα πάνω από τα οποία αναμένονται χιονοπτώσεις την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018. Οι κόκκινες καμπύλες δείχνουν σε μέτρα το υψόμετρο πάνω από το οποίο ο υετός θα μετατρέπεται σε χιόνι ή χιονοσφαιρίδια γενικά.

Ο υπολογισμός βασίζεται στο ύψος της ισόθερμης του μηδενός του υγρού θερμομέτρου και της έντασης των φαινομένων που προβλέπονται από το παγκόσμιο μοντέλο GFS με ανάλυση περίπου 27 km. Να σημειωθεί ότι όπου δεν υπάρχει υετός (χρώματα), ο δείκτης δεν είναι χρήσιμος.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του meteokav εδώ.