Τελικά υπάρχει «κακός καιρός»; Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Νέας Περάμου Καβάλας δίνει την απάντηση

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το κυνήγι των καταιγίδων, η επικίνδυνη, αλλά και η γοητευτική πλευρά του καιρού-Ο mr Meteo Peramos εξηγεί σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη γιατί η ενασχόληση με τον καιρό είναι... ανίατη ασθένεια

Για κάποιους ανθρώπους, ο… «κακός μας ο καιρός», δε σημαίνει πάντα και κάτι αρνητικό. Σ΄αυτήν την κατηγορία ανήκει ο Μάκης Ζουμπλιός, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου, αγρότης στο επάγγελμα και συνάμα ο mr Meteo Peramos, ο άνθρωπος ο οποίος κρύβεται πίσω από μια δημοφιλή καιρική σελίδα η οποία καταγράφει και αναλύει καιρικά δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου Καβάλας (επισκεφτείτε τη σελίδα του Σταθμού εδώ και στο facebook εδώ).




Γιατί, όμως, τέτοια… αρρώστια με τα καιρικά φαινόμενα; Είναι τελικά επικίνδυνα; Και πώς μπορεί η ανάλυσή τους να βοηθήσει τους αγρότες, τον Τουρισμό, μέχρι και την εκπαίδευση; Ο Μάκης Ζουμπλιός δίνει… επίκαιρες απαντήσεις για ένα θέμα το οποίο μας επηρεάζει όλους, είτε το θέλουμε είτε όχι, απομυθοποιεί στερεότυπα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δίνει και μια άλλη διάσταση όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, πιο… καλλιτεχνική.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με τον καιρό

Ουσιαστικά ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον καιρό από το 2005 επειδή η οικογένειά μου είναι αγρότες, όπως κι εγώ, οπότε αυτό σημαίνει ότι ο καιρός μας επηρεάζει και επειδή η περιοχή που ζω είναι μια πλημμυρική περιοχή ήθελα να παρακολουθώ τα καιρικά δεδομένα. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ανακάλυψη του τότε νέου site του meteokav (επισκεφτείτε το εδώ) του Γιάννη Ζάχαρη ο οποίος μου μετέδωσε το μικρόβιο για μια πιο ουσιαστική ενασχόληση με τα καιρικά φαινόμενα. Έτσι βρέθηκα να συμμετέχω σε μια τοπική κοινότητα καιρόφιλων από Καβάλα, Δράμα και Σέρρες οι οποίοι είχαν μετεωρολογικούς σταθμούς και με βοήθησαν στα επόμενα χρόνια να στήσω έναν μετεωρολογικό σταθμό στο σπίτι μου και μια webcamera on line και να έχουμε δεδομένα της περιοχής μου τα οποία ανέβαιναν αποκλειστικά στο Ο Καιρός στην Καβάλα. Εδώ να ευχαριστήσω τον Γιάννη Ζάχαρη ο οποίος έκανε μεγάλο αγώνα για να στήσουμε τον σταθμό στο θέμα προγραμματισμού και τον Πασχάλη από τη Δράμα ο οποίος ουσιαστικά μας χάρισε τον πρώτο μετεωρολογικό σταθμό τον οποίο λειτουργήσαμε στην Νέα Πέραμο, αν θυμάμαι καλά το 2013. Ο σταθμός ήταν στο κέντρο της Νέας Περάμου, αλλά αντιμετώπιζε πάρα πολλά προβλήματα λόγω παρεμβολών και διάφορα άλλα τεχνικά θέματα. Ταυτόχρονα άρχισα να κυνηγάω τα καιρικά φαινόμενα και φωτογραφικά (δείτε εδώ μερικά χαρακτηριστικά φωτογραφικά κλικ).

Η μεγάλη επισκεψιμότητα της σελίδας του meteoperamos

Αρχικά να πω ότι δεν είμαι μετεωρολόγος, δεν έχω σπουδάσει την επιστήμη. Είμαι ένας  απλός καιρόφιλος και το αναφέρω πολλές φορές στις αναρτήσεις μου στο facebook, διότι στην Ελλάδα οι καιρόφιλοι με τις ελάχιστες γνώσεις έχουν την τάση να προσπαθούν να μειώσουν τους μετεωρολόγους που έφαγαν χρόνια της ζωής τους για να σπουδάσουν και δυστυχώς το βλέπω πολλές φόρες να συμβαίνει στο facebook. Τα μετεωρολογικά δεδομένα των προγνώσεων που αναφέρω στις αναρτήσεις μου στο facebook προέρχονται από το διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να βρει μετεωρολογικούς χάρτες, προγνώσεις μετεωρολογικών μοντέλων ή μετεωρολόγων. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τις προγνώσεις 2-3 διαφορετικών μοντέλων και απλά αναφέρω σε γενική μορφή τα καιρικά δεδομένα για την περιοχή μας, κάτι δηλαδή που μπορούμε να το κάνουμε όλοι, καθώς τα sites αυτού του είδους είναι πάρα πάρα πολλά. Ταυτόχρονα, από τον Νοέμβριο του 2014 λειτουργούμε πλέον έναν σύγχρονο αξιόπιστο Μετεωρολογικό Σταθμό ιδιοκτησίας Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ο οποίος είναι τοποθετημένος στον Βιολογικό Σταθμό Νέας Περάμου με την επίβλεψή του να την έχω εγώ. Ο κόσμος που ακολουθάει το προφίλ μου και την σελίδα μου φαντάζομαι ότι κεντράρει στις φωτογραφίες και στα καιρικά γεγονότα και από ό,τι βλέπω του αρέσουν και οι προγνώσεις τις οποίες μεταφέρω από τα προγνωστικά μοντέλα προς το προφίλ μου με λίγο ποιο… χαλαρό τρόπο.

Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Περάμου: Ένα εργαλείο με πολλές χρήσεις

Πρόκειται για μια συνεργασία την οποία κυνήγησα πολύ καιρό όταν είδα ότι το meteo.gr και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) έψαχναν τοποθεσίες ανά την Ελλάδα για να στηθούν Μετεωρολογικοί Σταθμοί (ΜΣ). Απευθύνθηκα στον τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, Χάρη Παπαδόπουλο ο οποίος παρείχε ό,τι χρειαστήκαμε για το στήσιμο του σταθμού και ήταν από αυτούς που βοήθησαν τα μέγιστα για να έχουμε σε λειτουργία ένα τέτοιο εργαλείο. Φυσικά να πω ότι στο στήσιμο συμμετείχε το ίδιο το ΕΑΑ και προσωπικό του δήμου Παγγαίου, ενώ βοηθάει και η εταιρία Electro Bio Chem η οποία βρίσκεται εντός του Βιολογικού Σταθμού, κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις που κρασάρει το σύστημα.

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός του ΕΑΑ είναι ένας επίσημος φορέας ο οποίος παρέχει on line δεδομένα σε όλους μέσω του site του Σταθμού μας (μπείτε εδώ). Είναι της εταιρίας Davis και μοντέλο Vantage Pro2. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα σε περίπτωση ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες από αέρα, βροχή ή θερμοκρασίες σε περίπτωση που τα ζητήσει ένας κρατικός φορέας για αποζημιώσεις. Επίσης, τα δεδομένα του Σταθμού χρησιμοποιούνται και για διάφορες έρευνες τις οποίες κάνουν κατά καιρούς κρατικοί οργανισμοί,πανεπιστήμια κτλ. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε πλημμυρική περιοχή και τα δεδομένα του Σταθμού μάς επιτρέπουν να παρακολουθούμε το ύψος της βροχής που έπεσε, καθώς βρήκαμε στο περίπου σε ποιο ύψος βροχής (υετού) αρχίζουν τα πλημμυρικά προβλήματα στη Νέα Πέραμο.

Με την τοποθέτηση του Μ.Σ. στο κομβικό σημείο κατά την άποψη μου που είναι ο Βιολογικός Σταθμός Νέας Περάμου,δηλαδή κοντά στο κέντρο του κάμπου Ελευθερών αλλά και κοντά στην παραλιακή ζώνη Νέας Περάμου καλύπτουμε ταυτόχρονα 2 περιοχές που έχουν ως κινητήρια οικονομική δύναμη την αγροτική εκμετάλλευση και τον τουρισμό.

Το κυνήγι των ακραίων καιρικών φαινομένων

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πέραν της δραματικότητας που παρουσιάζουν, καθώς πολλές φορές προκαλούν ζημιές, προσφέρουν και απίστευτες εικόνες για αποτύπωση είτε με το κινητό είτε με την φωτογραφική μηχανή. Εγώ προσωπικά κυνηγάω τους κεραυνούς που συνήθως τους έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των μπουρινιών. Ταυτόχρονα όμως είναι και επικίνδυνο χόμπι, διότι ο κεραυνός είναι ύπουλο φαινόμενο, ενώ και οι καταιγίδες μπορεί να σε στείλουν… αδιάβαστο αν ξεσπάσουν με μεγάλη ραγδαιότητα.

Καιρός για… φωτογραφικές διακρίσεις

Μια μέρα που είχε πραγματικά ισχυρό νοτιά πήγα και στήθηκα στον λόφο πάνω από τους πρώτους Αμμόλοφους. Πρώτη φορά έβλεπα τόσο μεγάλα κύματα και φωτογράφισα το γεγονός. Αργότερα έμαθα για τον φωτογραφικό διαγωνισμό του meteo.gr, έστειλα την φωτογραφία και κατέκτησαν οι Αμμόλοφοι τη 2η θέση ανάμεσα σε 935 συμμετοχές, ενώ το βραβείο αξιοποιήθηκε από την μαθητιώσα νεολαία της περιοχής, για να εξοικειώνεται με τη μελέτη του καιρού (διαβάστε τα ρεπορτάζ εδώ κι εδώ).

Το καιρικό φωτογραφικό απωθημένο

Ο υδροσίφωνας είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει θεαθεί και στον κόλπο Ελευθερών, ενώ από όσο μου έχουν πει το έχουν δει και αρκετές φορές στον Στρυμωνικό κόλπο. Έχω στηθεί πολλές φορές με τη φωτογραφική, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, περιμένοντας αυτό το φαινομένο στον Πύργο Απολλωνίας (παραλία Φωλεάς) όπου μπορείς να δεις μεγάλο μέρος του Στρυμωνικού χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Ελπίζω κάποια στιγμή σύντομα να το αποτυπώσω και να το μοιραστώ με όλους τους φίλους στο facebook.

Πόσο ακριβό… χόμπι είναι;

Ανάλογα,αν θέλει κάποιος να στήσει μετεωρολογικό σταθμό και να έχει όλα τις πληροφορίες που θέλει και πέρα της καιρικής προσωπικής παρατήρησης, έχει πλήθος σταθμών οι οποίοι ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να φθάσουν έως μερικές χιλιάδες ευρώ εάν μιλάμε πλέον για εξειδικευμένες παρατηρήσεις. Αλλά στο διαδίκτυο θα βρει πλέον όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα καιρικά δεδομένα, είτε σε on line πληροφόρηση είτε για μακροπρόθεσμες προγνώσεις. Για την φωτογραφική ενασχόληση με τα καιρικά φαινόμενα πλέον τα κινητά έφθασαν και σε επίπεδα φωτογραφικής μηχανής και γι’ αυτό δεν αξίζει καν να πούμε αν πρέπει να αγοράσει κάποιος φίλος φωτογραφική μηχανή. Βέβαια ο καθένας κρίνει μόνος του τι θέλει.

Η στιγμή που ο καιρός προκάλεσε τρόμο

Ήταν μια από τις πολλές πλημμυρικές καταστάσεις που έζησε η περιοχή μας. Δε θυμάμαι ημερομηνία, θυμάμαι ότι ήμουν στην Καβάλα και με πήραν τηλέφωνο να γυρίσω πίσω στη Νέα Πέραμο, καθώς η συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση είχε αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Από την Καβάλα μέχρι τη Νέα Πέραμο έζησα επικίνδυνες καταστάσεις και ευτυχώς που είχα 4×4 όχημα. Όταν έφθασα στη Νέα Πέραμο ύστερα από μια ώρα είχε ήδη σπάσει ο χείμαρρος και πλημμύρισε μεγάλο μέρος του χωριού. Τότε δεν είχαμε στημένους μετεωρολογικούς σταθμούς, οπότε δεν γνωρίζουμε πόσος υετός είχε πέσει.

Τα… καλά αισθήματα των φαινομένων

Όταν ξέσπασε μπουρίνι μέσα στον κόλπο Ελευθερών βραδυνές ώρες και μου έδωσε πολύ ωραίο φωτογραφικό υλικό από κεραυνούς, ήταν κάτι το μαγευτικό. Γενικά όταν έχει καταιγίδα μέσα στον κόλπο της Περάμου ή στον Στρυμωνικό κόλπο ενθουσιάζομαι, αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι κιόλας ως αγρότης…

Αντί επιλόγου

Καλό χειμώνα και τα λέμε από το facebook!