«Περιβάλλον SOS» για τη δυσοσμία και την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νέα Καρβάλη

Μέλη της Κίνησης επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για να εκφράσουν την αγωνία τους για το «ομιχλώδες τοπίο» της περιοχής-Μετρητές στις καμινάδες των Λιπασμάτων και των Πετρελαίων ζητούν οι κάτοικοι

Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης και τα μέλη της Κίνησης Φορέων και Πολιτών «Περιβάλλον SOS» από τη Νέα Καρβάλη επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο για να τον ενημερώσουν και να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με τη δύσοσμη ατμόσφαιρα η οποία υπάρχει στην περιοχή τους εξαιτίας της λειτουργίας της Βιομηχανίας Λιπασμάτων.

Τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Κίνησης, Γιώργος Τσαλδαρίδης, ο οποίος είπε: «Επισκεφθήκαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την κατάσταση που επικρατεί στην Νέα Καρβάλη από την καθημερινή μόλυνση που δέχεται και γενικότερα οι ανατολικές περιοχές της Καβάλας. Ακόμη και σήμερα το πρωί η κατάσταση ήταν ανυπόφορη και το τοπίο ομιχλώδες. Εκφράσαμε στον κ. Μαρκόπουλο αυτήν την ανησυχία μας και ζητήσαμε να μας ενημερώσει σχετικά με την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό που γνωρίζουμε για τις μετρήσεις, είναι ότι μόνο μια φορά βγήκαν κάποια αποτελέσματα που έδειχναν καλά. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι εκείνη η περίοδος ήταν έντονων βροχοπτώσεων που σημαίνει ότι οι μετρήσεις δεν είναι απόλυτες. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποιες μετρήσεις. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι μετριέται, γιατί αυτά που μετράνε και στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί ο μετρητής, δεν ξέρουμε αν είναι το κατάλληλο, με δεδομένο ότι η διεύθυνση του ανέμου αλλάζει διαρκώς».

Ουσιαστικούς ελέγχους των ρύπων απαιτούν οι κάτοικοι

Από τη μεριά του ο Αντώνης Ιωσηφίδης, επίσης εκπρόσωπος της Κίνησης, δήλωσε: «Δεν μπορεί ένας μετρητής να καταγράψει όλες τις διευθύνσεις των ανέμων και άρα τους ρύπους από τα εργοστάσια λιπασμάτων και πετρελαίων. Πρέπει να μπουν μετρητές στις εξόδους των καμινάδων. Αυτό πρέπει να το κάνει το υπουργείο ή οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στο σημείο που έχει τοποθετηθεί ο μετρητής στο εκκλησιαστικό λύκειο, μόνο όταν η διεύθυνση του αέρα είναι προς εκεί μπορεί να καταγράψει κάτι, αλλιώς τίποτα. Είναι μια μπαρούφα θα έλεγα εγώ και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Περιφερειάρχης, το υπουργείο και να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους, γιατί εκεί ο κόσμος πεθαίνει από καρκίνους. Με βάση τα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι από καρκίνο στη Νέα Καρβάλη αγγίζουν το 50% των συνολικών θανάτων. Πρέπει να σοβαρευτούν όλοι, γιατί έχουμε φτάσει στα όριά μας. Είναι casus belli! Δεν αντέχουμε άλλο».

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Αυτήν τη στιγμή δεν γίνονται μετρήσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, αφού άκουσε τα όσα του είπαν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών, δήλωσε: «Υπάρχουν θέματα που είναι σε εξέλιξη και για τα οποία πάντα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός διάλογος ανάμεσα σε φορείς και πολίτες. Η άποψη της Περιφερειακής Ενότητας βασίζεται περισσότερο στη νομοθεσία και σε θέματα που χειρίζονται οι υπηρεσίες».

Ερωτηθείς για το αν αυτή την περίοδο γίνονται μετρήσεις απάντησε: «Όχι δεν γίνονται αυτήν τη στιγμή. Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του σταθμού που βρίσκεται στο διοικητήριο στην πλατεία της Καβάλας και θα αρχίσουμε να έχουμε κάποια πρώτα στοιχεία, ενώ και στους άλλους δυο σταθμούς που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά της Νέας Καρβάλης, έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση των μηχανημάτων, με εξαίρεση τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ένα κλιματιστικό μηχάνημα που χρειάζονται οι δυο σταθμοί. Θέλω να πιστεύω ότι σε ένα χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια συνολικά έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την προμήθεια νέων μηχανημάτων, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω κάτι για το πότε θα είμαστε σε θέση να το ολοκληρώσουμε και να έχουμε νέο σταθμό, επειδή το χειρίζεται η Περιφέρεια κεντρικά».