Όταν τα θερμά νερά των Λουτρών Ελευθερών συνάντησαν την παγωμένη θάλασσα [φωτογραφίες]

Εικόνες... αρκτικής στον κόλπο των Ελευθερών, καθώς το δριμύ ψύχος δημιούργησε το φαινόμενο του «καπνού Αρκτικής θαλάσσης», δίνοντας την αίσθηση ότι η θάλασσα βράζει-Ανάλογη εικόνα και στο λιμάνι της Καβάλας

Τι γίνεται όταν τα θερμότερα νερά των Λουτρών Ελευθερών συναντάνε την παγωμένη θάλασσα; Η απάντηση βρίσκεται στις εντυπωσιακές εικόνες τις οποίες κατέγραψε ο φακός του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου και ο Μάκης Ζουμπλιός το πρωί της Κυριακής 6 Ιανουαρίου 2019, οι οποίες αποτυπώνουν τη θάλασσα να… βράζει.




Πρόκειται για το φαινόμενο “sea smoke” ή αλλιώς «ομίχλη ατμού» ή «καπνό Αρκτικής θαλάσσης»έναν ειδικού τύπου ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς. Ο θαλάσσιος αυτός καπνός σχηματίζεται όταν πολύ ψυχρός αέρας εισβάλει απότομα πάνω από πολύ θερμότερη θαλάσσια επιφάνεια, όπως συμβαίνει στην εκβολή των νερών των Λουτρών Ελευθερών, καθώς οι υδρατμοί ψύχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του νερού για περισσότερη ώρα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται κατά κόρον στις βόρειες θάλασσες και στην Αρκτική!

Αντίστοιχες εικόνες παρατηρήθηκαν και στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Ιανουαρίου 2019, όταν η θερμοκρασία του αέρα έπεσε στους τρεις βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ η θερμοκρασία της θάλασσας άγγιζε τους 13-14 βαθμούς Κελσίου.