Μπαράζ καταιγίδων «σάρωσε» την Καβάλα-Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Παρασκευή

Μικροπροβλήματα άφησε πίσω του το πρώτο πέρασμα του «Φοίβου»-Αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχές και καταιγίδες-Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο από τα επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα

Κάτι παραπάνω από αισθητή έκανε την παρουσία του στην Καβάλα το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2019 το πρώτο από τα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία αναμένεται να πλήξουν τη χώρα με την ονομασία «Φοίβος».




Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδεία θυελλωδών νοτιάδων, έπληξαν τον Νομό και ιδιαίτερα τις παράκτιες περιοχές του δήμου Παγγαίου και τη Θάσο, όπου σημειώθηκε κατά τόπους και χαλαζόπτωση. Τα φαινόμενα, μάλιστα, τοπικά ήταν ιδιαίτερα έντονα, προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές πτώσεις μεγάλων κλαδιών και δέντρων, όπως στο Παληό, χωρίς να σημειωθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας φρόντισε για την απομάκρυνσή τους, ενώ δε δέχτηκε κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Δυσκολεύουν τα πράγματα τις επόμενες ώρες

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον καιρό στην Καβάλα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μέχρι και τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου 2019, ενώ την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα από τις έντονες βροχές και καταιγίδες και προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους, ειδικά στην παράλια ζώνη του δήμου Παγγαίου (Νέα Πέραμος, Οφρύνιο) και στο νησί της Θάσου, κυρίως στο νότιο-νοτιοανατολικό μέρος του (Ποταμιά, Παναγία, Κοίνυρα, Ποτός, Λιμενάρια).

Μάλιστα, τα προγνωστικά μοντέλα «δίνουν» συνολικά για την Παρασκευή στον Νομό Καβάλας πάνω από 100 χιλιοστά βροχής, ήτοι 100 τόνους νερού ανά στρέμμα, το οποίο αν συσχετιστεί με το γεγονός ότι το έδαφος είναι κορεσμένο από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, ιδίως στα παράκτια, ενώ και οι προβλέψεις για τους ανέμους είναι εξίσου εντυπωσιακές, προβλέποντας ριπές, από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, ιδίως για το παραλιακό μέτωπο, ακόμα και 80 χιλιομέτρων την ώρα, όπως φαίνεται στο παρακάτω ανεμολόγιο.

Αυτονόητο είναι ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων (διαβάστε εδώ την προειδοποίηση του Λιμεναρχείου Καβάλας) θα υπάρξουν προβλήματα τις επόμενες μέρες στις ακτοπλοϊκές γραμμές. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ναυτιλιακό Πρακτορείο ΜΗΛΙΑΔΗ (2510 223421) και στο Λιμεναρχείο Καβάλας (2513 505400-1-2).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βλέπετε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ.

Οδηγίες προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις-δυνατοί άνεμοι), παίρνοντας μέτρα αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα:

  • να αποφεύγουν τις μετακινήσεις όπως και τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων
  • να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων
  • να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τους δυνατούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές
  • Αν κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τα δελτία καιρού πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση τους και πρωτίστως να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Τέλος, να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, ακόμα και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς και να απέχουν από δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

*Κεντρική φωτογραφία: Κεραυνοί στον κόλπο της Νέας Περάμου, από το πέρασμα της καταιγίδας το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2019-Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός