Με «φόντο» τη ΒΦΛ: Εισαγγελική έρευνα για Πετσίτη, νέες κατηγορίες κατά Λαυρεντιάδη

Οι Αρχές ερευνούν την πληθώρα των δημοσιευμάτων - Για «φέσι» των Λιπασμάτων με δόλιες μεθόδους κατηγορεί τον Κύπριο επιχειρηματία και η ALPHA BANK

Τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την υπόθεση «Πετσίτη-ΔΕΠΑ-ΒΦΛ» προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς εμφανίζουν τον Μανώλη Πετσίτη, τον φερόμενο ως «δεξί χέρι» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, να λειτουργεί υπέρ της εταιρίας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και να έχει «φεσώσει» τη ΔΕΠΑ με περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα διαβιβάστηκαν πριν από λίγες ημέρες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με παραγγελία για τη διερεύνησή τους.

Με τη σειρά του ο προϊστάμενος Ευάγγελος Ιωαννίδης, αφού τα μελέτησε, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις και ποιες.

Παράλληλα, διαβίβασε τα ίδια δημοσιεύματα στην ανάκριση, ώστε να συσχετιστούν σε δύο έρευνες που είναι εκκρεμείς στην ανάκριση:

 • Την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για τα χρέη της ELFE του Ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ.
 • Την υπόθεση που αφορά τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας ELFE -συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη- προς τη ΔΕΠΑ. Για την εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε δίωξη μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κατά του επιχειρηματία και 11 ακόμη προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη μήνυση, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές.
  Νέα κατηγορία

Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και τέσσερις συνεργάτες του βαρύνονται από χθες με νέα δίωξη για την υπόθεση της ELFE, μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank.
Αυτή στρέφεται κατά του κ. Λαυρεντιάδη και των συνεργατών του και αφορά τα αδικηματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετικα με τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα.

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απάτη που αφορά τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα Αλφα.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι για ηθική αυτουργία σε:

 • απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου,
 • καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και
 • ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων κατηγορούνται 4 πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι των εταιρειών ΕΛΦΕ, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD.

Σύμφωνα με αυτή, η μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων του κ.Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση.

Η τράπεζα κατήγγειλε ότι στόχος της μεταβίβασης ήταν η ΕΛΦΕ να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της στην τράπεζα. Την ίδια ώρα όμως, οι άλλες δυο εταιρείες, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που είχαν πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είχαν και τα κέρδη, χωρίς υποχρέωση καταβολής των χρεών.

Αλέκος Φλαμπουράρης, Μανώλης Πετσίτης, Αλέξης Τσίπρας

Μανώλης Πετσίτης: Από σερβιτόρος, golden boy του Μαξίμου

Μέχρι το 2014 ο κ. Πετσίτης ήταν σερβιτόρος στο επάγγελμα, με πενιχρά εισοδήματα. Όμως, από το 2015, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο κ. Πετσίτης εκτοξεύει τις «μετοχές» του και μετατρέπεται μέσα σε μια νύχτα σε πολιτικό παράγοντα και σε συνομιλητή κορυφαίων επιχειρηματιών και καναλαρχών, και εμφανίζεται να είναι μισθωτός του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην εταιρεία Elfe.

Μέσα σε τρία χρόνια, από τα 5.000 ευρώ έφτασε να έχει εισοδήματα 204.000 ευρώ.

Το όνομα του Μανώλη Πετσίτη ακούστηκε πρώτη φορά -ή μάλλον το είδαμε πρώτη φορά- όταν κυκλοφόρησε το χαρτί με τα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα και στενών του συνεργατών για τα ποσοστά που θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τη βραδιά των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Ο Μανώλης Πετσίτης ήταν εκείνος που είχε πέσει μέσα. Μάλιστα, από εκείνη τη βραδιά κυκλοφορούν και φωτογραφίες που δείχνουν τον Μανώλη Πετσίτη να πανηγυρίζει μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά, τον Αλέκο Φλαμπουράρη και την Περιστέρα Μπαζιάνα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Εκτοτε οι μετοχές του εκτοξεύτηκαν.

Σύντομα ο κ. Πετσίτης έγινε το alter ego του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Μέσα σε τρία χρόνια, από μισθωτός των 4.911,87 ευρώ ετησίως βρέθηκε να έχει ετήσια εισοδήματα ύψους 204.160 ευρώ και να συνεργάζεται με επιχειρηματίες όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο κ. Καλογρίτσας.

Η σχέση του Πετσίτη με τον Λαυρεντιάδη

Ενα από τα μεγάλα συμβόλαια του Πετσίτη ήταν με την εταιρεία του Λαυρεντιάδη. Το 2017 μάλιστα η ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αναπροσάρμοσε κατά 65% τις απολαβές του. Έτσι, από 72.693 ευρώ το 2016 έλαβε το 2017 από την Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Α.Β.Ε.Ε συνολικά 128.500 ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν ακόμη 47.750 ευρώ, εκ των οποίων τα 27.750 ευρώ προήλθαν από την TAF SPORTS MARKETING AE. Συνολικά δηλαδή το 2017 είχε απολαβές 176.250 ευρώ.

Η ανέλιξη του Μανώλη Πετσίτη έχει να κάνει με τους κολλητούς του φίλους. Ηταν μέλος της «παρέας» της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ της Καισαιριανής, όπου εκτός των Νίκου Παππά και του Μανώλη Πετσίτη, ανήκε και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, που πριν αναλάβει στην επιχείρηση αερίου είχε διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ELFE, της εταιρείας Λιπασμάτων του Λαυρέντης Λαυρεντιάδη.Ο κ. Κιτσάκος ανέλαβε στη ΔΕΠΑ το Νοέμβριο του 2015 και παρέμεινε στο τιμόνι της κρατικής εταιρείας μέχρι την αποπομπή του το Νοέμβριο του 2016. Στο διάστημα αυτό τα «φέσια» της ELFE προς τη ΔΕΠΑ αυξήθηκαν από τα 89,76 εκατ. ευρώ στα 120 εκατ. Ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και εναντίον του Θεόδωρου Κιτσάκου έχει ασκηθεί δίωξη.

Το σχόλιο του Κιτσάκου για τον Πετσίτη

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος διέψευσε οτι ανήκε στην ίδια παρέα με τον Νίκο Παππά και τον Μανώλη Πετσίτη, αλλά έδωσε τροφή στα ερωτήματα που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία για τον ρόλο του Πετσίτη στην υπόθεση ΔΕΠΑ, λέγοντας οτι δεχόταν επισκέψεις υπηρεσιακού τύπου από τον συνεργάτη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και φίλο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής

«Λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» δήλωσε για τον Μανώλη Πετσίτη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος.

Σε δήλωσή του στα ΝΕΑ ο κ. Κιτσάκος σημείωσε μάλιστα ότι «δεχόμουν στο γραφείο μου στη ΔΕΠΑ υπηρεσιακού χαρακτήρα επισκέψεις από τον κ. Πετσίτη» προσθέτοντας πως «από ό,τι είχα ακούσει ο Μανώλης Πετσίτης επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ και τη διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη».

Η θεαματική ανέλιξη του Μανώλη Πετσίτη

Ο Μανώλης Πετσίτης ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν πολύ κοντά στον κλειστό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό ίσως εξηγεί το πώς απο φτωχός βιοπαλαιστής, έγινε ένας επιτυχημένος μάνατζερ, με απολαβές άνω των 200 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Ηταν στην παρέα των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Αλλωστε όπως είπε και η Zωή Κωνσταντοπούλου, τον θυμάται εκείνη την εποχή, να «κρατάει την τσάντα» του Νίκου Παππά έξω από τα γραφεία. Κολλητός του φίλου του πρωθυπουργού λοιπόν και άνθρωπος που κινούνταν στα παρασκήνια της νέας εξουσίας.

Η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

Οι βουλευτές της ΝΔ κάλεσαν μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο τον κ. Παππά να εξηγήσει στη Βουλή:

 • Ποια είναι ακριβώς η σχέση του με τον κ. Πετσίτη, και με ποια ιδιότητα επισκεπτόταν συχνότατα το Μαξίμου όσο ο κ. Παππάς ήταν Υπουργός Επικρατείας.
 • Για ποιες ακριβώς υπηρεσίες ο κ. Πετσίτης αμειβόταν από τον κ. Λαυρεντιάδη με υπέρογκα ποσά, και μάλιστα ενόσω η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη αύξανε διαρκώς το χρέος της στο Δημόσιο με την ανοχή της κυβέρνησης;
 • Ποια είναι η σχέση του κ. Πετσίτη με τον κ. Αρτεμίου και ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016.
 • Οι βουλευτές επίσης καλούν με την ερώτησή τους τον κ. Παππά να αποκαλύψει εάν γνωρίζει και άλλες ανεξήγητες αμοιβές του κ. Πετσίτη από άλλους επιχειρηματίες ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, και αν ναι, να διευκρινίσει πώς τις εξηγεί, ως αρμόδιος υπουργός.
Το σπίτι που εμφανίζεται στα αθηναϊκά ΜΜΕ ως «βίλα Πετσίτη» στην Πεντέλη

Από φτωχός μισθωτός, σε έξι θέσεις με πλούσιες απολαβές

Τα υψηλά εισοδήματα επέτρεψαν στον Μανώλη Πετσίτη να αρχίσει να απολαμβάνει μεγάλη ζωή. Νοίκιασε σπίτι με πισίνα στην Πεντέλη, και άρχισε τις εξορμήσεις στην νυχτερινή Αθήνα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι είχε πάντα πρώτο τραπέζι πίστα στα μοδάτα μαγαζιά και απολάμβανε την παρέα με γνωστούς τραγουδιστές, στα μαγαζιά των οποίων έδινε συχνά το παρών.

Πηγές: iefimerida.gr | newsit.gr