Σωματείο Εργαζομένων ΒΦΛ: Κάποιοι προκαλούν σκόπιμα κοινωνικό διχασμό…

Απερίφραστη καταδίκη των «επεισοδίων» που σημειώθηκαν στη Νέα Καρβάλη και διαχωρισμός από τα... «γιαλαντζί» μη αναγνωρισμένα Σωματεία της ΒΦΛ

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 διοργανώθηκε στη Νέα Καρβάλη ενημερωτική εκδήλωση για θέματα περιβαλλοντικά από την Κίνηση «Περιβάλλον SOS». Εκεί, κατά τη διάρκεια εισηγήσεων, προκλήθηκαν ένταση και «μικροεπεισόδια» με φερόμενους ως «πρωταγωνιστές» εργαζόμενους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Στον απόηχο των γεγονότων, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών στη ΒΦΛ εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τα «επεισόδια», διευκρινίζοντας ότι τα άτομα που ενεπλάκησαν σε αυτά δεν ανήκουν στη δύναμή του και καλεί αρμόδιους φορείς αλλά και την ίδια την εταιρία να «δει» με περισσότερη ευαισθησία και ευθύνη προς τις τοπικές κοινωνίες τα θέματα που αφορούν στο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των εργαζομένων.

Απερίφραστα καταδικάζουμε…

«Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 στην Νέα Καρβάλη, με θέμα περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ανατολικά της Καβάλας που διοργάνωσε η Κίνηση Φορέων και Πολιτών Νέας Καρβάλης «Περιβάλλον SOS», αλλά και τα επεισόδια που υπήρξαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Ως απολυμένοι και ως εργαζόμενοι πλέον και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, στο παρελθόν αλλά και τώρα έχουμε τοποθετηθεί δημόσια, σε σχέση με την λειτουργία της βιομηχανίας και όχι μόνο, ενώ οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει.

  1. Το Υπουργείο Εργασίας, αναγνώρισε σοβαρό πρόβλημα στη σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσιμων θεμάτων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Εάν η ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού έχει επιτευχθεί, τότε η πολιτεία οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζουμε ότι δεσμεύτηκε για ουσιαστικό έλεγχο και παρακολούθηση της περιβαλλοντικής όχλησης της βιομηχανίας και σε αυτό οφείλει να ανταποκριθεί υπεύθυνα.
  2. Για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, πιστεύουμε ότι έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες και είναι υποχρέωση της εταιρίας να βρίσκεται σε διαρκή και απευθείας διάλογο με αυτές, να τις ενημερώνει κατά τρόπο ουσιαστικό για οποίο περιβαλλοντικό ζήτημα προκύπτει. Πιστεύουμε επίσης ότι η λειτουργία τέτοιου μεγέθους βιομηχανίας, είναι ρυθμιστής τιμών στον πρωτογενή τομέα, συμβάλλει στην τοπική και εθνική οικονομία για αυτό αποτέλεσε και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
  3. Τέλος, σχετικά με τα προκληθέντα επεισόδια – τα οποία απερίφραστα καταδικάζουμε- και από το υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναγνωρίσαμε τα πρόσωπα γνωστών κλακαδόρων της εργοδοσίας. Μέσα σε αυτούς, υπήρχαν ψευδομάρτυρες που το προηγούμενο διάστημα συνέβαλαν ώστε παρανόμως να απολυθούμε. Σήμερα, εκτός από μας, υπάρχει παρουσία ψευδοσωματείων, τα οποία φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Αυτά δεν είναι αναγνωρισμένα από κανένα συνδικαλιστικό φορέα και δεν έχουν νομιμοποιηθεί από καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Με την παρουσία τους δε, σε τέτοιες εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλοενημέρωσης, όχι μονάχα ΔΕΝ συμβάλλουν στην επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν, αλλά προκαλούν σκόπιμα κοινωνικό διχασμό».

Στην κεντρική φωτό ο πρόεδρος του Σωματείου Νίκος Βογιατζίδης