Νέο δικαστικό μπλόκο σε Λαυρεντιάδη για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE

Η ELFE, η εταιρεία συμφερόντων του, δεν κέρδισε την προσωρινή διαταγή που επιδίωκε σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου και με την οποία ζητούσε να συνεχίσει να παραλαμβάνει φυσικό αέριο

Τρίτο δικαστικό μπλόκο ορθώθηκε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς η ELFE, η εταιρεία συμφερόντων του δεν κέρδισε την προσωρινή διαταγή που επιδίωκε σε βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και με την οποία ζητούσε να συνεχίσει να παραλαμβάνει φυσικό αέριο, παραδίδοντας μόνο εξάμηνες μεταχρονολογημένες επιταγές, παρένθετων και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών.

Ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση ζήτησε να συνεχιστεί η απαίτηση της ΔΕΠΑ για προπληρωμή λαμβάνοντας και μετρητά, προκειμένου να μην διογκώνεται περαιτέρω το χρέος της λιπασματοβιομηχανίας, που σήμερα κινείται στα 130 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν τη ΔΕΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι η ELFE στερείται φερεγγυότητας, αφού από το 2015 άρχισε να μεταβιβάζει την παραγωγική της δραστηριότητα σε τρίτες «εξωτικές» εταιρείες, με αποτέλεσμα τόσο η επιχείρηση αερίου, όσο και άλλοι πιστωτές, να κινδυνεύουν να μην μπορούν να ικανοποιηθούν για τα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας.

Μετά την έκδοση απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει τη ΔΕΠΑ, η πλευρά Λαυρεντιάδη προσέφυγε ξανά στα δικαστήρια χωρίς επιτυχία, ζητώντας να συνεχίσει να πληρώνεται με βάση τις συμφωνίες που είχε συνομολογήσει ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος, το 2016, για τις οποίες το τέως στέλεχος της επιχείρησης αερίου διώκεται σήμερα για απιστία.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία η μεν ELFE προέβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να προμηθευτεί από αλλού αέριο -χωρίς να τον τεκμηριώσει-, ενώ η ΔΕΠΑ υποστήριξε ότι κανείς στην αγορά δεν προμηθεύεται αέριο με τέτοιους όρους (μεταχρονολογημένες επιταγές), ούτε κανείς προμηθευτής θα δεχόταν να πληρώνεται από τη ELFE κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ακόμα, ξεκαθαρίσθηκε πως η ΔΕΠΑ δεν έχει σκοπό να πλήξει την λειτουργία της ELFE, αλλά να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων της (ΤΑΙΠΕΔ-ΕΛΠΕ) και της ίδιας της εταιρείας έναντι της αυξανόμενης έκθεσής της στην λιπασματοβιομηχανία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου αναγκάζει την ELFE να πληρώσει τη ΔΕΠΑ ξανά σε μετρητά για ποσότητες αερίου που θέλει να λάβει.

Πηγή: cnn.gr-Θανάσης Κουκάκης