Όλη η Καβάλα στο πλευρό του εργοστασίου λιπασμάτων

Ηχηρό το μήνυμα στήριξης της αγοράς της Καβάλας που βγήκε από τη σύσκεψη των φορέων της περιοχής που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας - Τι αναφέρει το ψήφισμα που εκδόθηκε

Την συμπαράσταση και την στήριξη τους στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Ν. Καρβάλης, εκφράζουν με ψήφισμα τους οι φορείς της Καβάλας που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (2/4) με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Στο ψήφισμα τονίζεται η σημασία της λειτουργίας της βιομηχανίας για την τοπική κοινωνία και επισημαίνεται ότι η απαίτηση της ΔΕΠΑ για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου από το εργοστάσιο, που αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε τετελεσμένα γεγονότα και κυρίως και κυρίως στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Ακολουθεί το ψήφισμα των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Καβάλας

«Είμαστε στο πλευρό των εταιριών, των 800 εργαζομένων του εργοστασίου»

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ οι φορείς της Καβάλας, για να εκφράσουμε την συμπαράσταση και την στήριξη μας στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δέχονται μια συστηματική επίθεση που φαίνεται  να μην εξυπηρετεί κάποιο σκοπό αλλά συγκεκριμένες σκοπιμότητες, εν τέλει όμως απειλεί την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Οι φορείς της Καβάλας, στηρίζοντας συνεχώς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της λειτουργίας της Βιομηχανίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, θεωρεί ότι τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην λειτουργία της, μόνο κακό θα φέρουν στην οικονομία της περιοχής.

Το προβλήματα ξεκίνησαν εξαιτίας της επιμονής της ΔΕΠΑ για τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου. Το ζήτημα του χρέους (και των τόκων αυτού) της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, που η ELFE αμφισβητεί και επιμένει ότι είναι λογιστικό και τεχνητά δημιουργημένο, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης προς εκκαθάριση. Μέχρις ότου η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη και απερίσπαστη, καταλήξει στην απόφαση της, δεν θα πρέπει το ζήτημα αυτό να οδηγεί σε τετελεσμένα γεγονότα και κυρίως δεν πρέπει και δεν μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Η ΔΕΠΑ είναι ο μόνος πάροχος που μπορεί να προμηθεύει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου που είναι η πρώτη ύλη για το ελληνικό λίπασμα . Η λειτουργία του εργοστασίου είναι καθημερινή σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα . Είναι λυπηρό η ΔΕΠΑ να ζητά όρους τους οποίους εκ των προτέρων γνωρίζει πως η λιπασματοβιομηχανία αδυνατεί να υποστηρίξει. Η αγορά, δηλαδή ο Έλληνας αγρότης και οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές  6μηνης τουλάχιστον διάρκειας. Αυτές οι επιταγές δίδονται στη ΔΕΠΑ αφενός έναντι παλαιάς οφειλής και αφετέρου προπληρώνουν τη τρέχουσα  κατανάλωση.

Η Βιομηχανία χρόνια τώρα, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτήν. Είναι  ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που συμβάλει στην επιχειρηματικότητα, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Βιομηχανία με αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομίας μας.

Είμαστε στο πλευρό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβαλης στο Νομό μας . Είμαστε στο πλευρό των 800 άμεσα εργαζομένων και των οικογενειών τους που  ζούνε από τη λειτουργία του εργοστασίου. Είμαστε δίπλα στο πλήθος των εταιριών κατά κύριο λόγο μελών μας που έμμεσα προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στο εργοστάσιο, ως προμηθευτές ή εργολάβοι.

Όχι στην οικονομική υποβάθμιση του Νομού μας

Όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας .

Δεν πρέπει να στερηθεί ο Έλληνας αγρότης το  Ελληνικής Παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα από την μοναδική εναπομείνασα  λιπασματοβιομηχανία  της χώρας μας και να στραφεί σε εισαγόμενα λιπάσματα πολυεθνικών εταιρειών. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, και αντίστοιχα μεγάλη και η ευθύνη όλων μας και πρωτίστως του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ».