Η Καβάλα «μίλησε»: Τα Λιπάσματα πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν ανοιχτά [φωτογραφίες]

Η τοπική κοινωνία μέσω των εκπροσώπων της σε αυτοδιοικητικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των εργαζομένων στο εργοστάσιο, επισημαίνοντας τη συμβολή του και στην εθνική οικονομία

Την έμπρακτη, αμέριστη και διαρκή στήριξή τους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη εξέφρασαν με ομόφωνο ψήφισμά τους οι τοπικοί φορείς της Καβάλας, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και οικονομικοί, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο το μεσημέρι της Τρίτης 2 Απριλίου 2019, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησής του.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Τουρισμού ΑΜ-Θ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Κώστας Αντωνιάδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Γραμμένος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλης Λεμονίδης, ο υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, η πολιτευτής της ΝΔ, Βάσω Παπουτσή-Μήττα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Ποδάρας, ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, Μάκης Παπαδόπουλος, οι κ. κ. Καμπούρης, Τσάρας και Γιαννίκος εκ μέρους της εταιρείας και οι Νίκος Βογιατζίδης και Γιώργος Θεοφυλακτίδης εκ μέρους των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

«Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι και πάλι το εργοστάσιο αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της στάσης της ΔΕΠΑ», ανέφερε ο κ. Δέμπας, με τον κ. Καμπούρη να παρουσιάζει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το πώς μέχρι σήμερα πλήρωσε και πληρώνει το εργοστάσιο τη ΔΕΠΑ και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ζητά σήμερα η ΔΕΠΑ να πληρώνεται, δηλαδή με 50% ρευστό και τρίμηνες επιταγές, κάτι που όπως επισήμανε είναι αδύνατον να γίνει εκ μέρους του εργοστασίου.

Από τη μεριά του ο Μητροπολίτης Στέφανος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της ΔΕΠΑ και τις απαιτήσεις της, τη στιγμή μάλιστα που όπως είπε, το εργοστάσιο πηγαίνει καλά και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του κανονικά.

Την ώρα της σύσκεψης, εργαζόμενοι στα Λιπάσματα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του εργοστασίου.

Οι δηλώσεις

Θόδωρος Μαρκόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας
Έχουμε μια σχέση που είναι μονοπωλιακή και μια ύλη που είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να παράγει λίπασμα το εργοστάσιο. Έχουμε μια περίπτωση που σε όσα θεωρούνται χρωστούμενα, υπάρχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης τον οποίο ως Καβάλα και όλοι οι φορείς έχουμε ζητήσει να τακτοποιηθούν, διότι δεν είναι θέμα ενός μέσου θέρμανσης, αλλά μια πρώτη ύλη που είναι αναγκαία για να μπορεί να δουλέψει η παραγωγική διαδικασία και τέλος υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν και εξ αυτών διαχέεται όλη η ωφέλεια σε όλη την κοινωνία της Καβάλας. Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι άλλων ειδικοτήτων σε σχέση με τη παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι το εργοστάσιο παράγει λιπάσματα για εντός και εκτός Ελλάδας. Όμως αυτό καταφέρνει να λειτουργεί ρυθμιστικά στην αγορά. Όλα αυτά πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε και να διατυπώσουμε τη θέση μας. Η δική μου τοποθέτηση είναι πως πρέπει η ΔΕΠΑ να βρει έναν τρόπο που να διασφαλίζει τη λειτουργία της. Από την άλλη πλευρά όμως να μη φέρνει σε μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας το εργοστάσιο. Αυτό πρέπει να γίνει με παρέμβαση όλων των φορέων. Θα πρέπει να ληφθεί μια μέριμνα ώστε να μπορέσουμε μέσα στα πλαίσια της αγοράς να μπορεί να λειτουργήσει και το εργοστάσιο. Εκείνο που με ανησυχεί είναι πως η σύσκεψη αυτή γίνεται απουσία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του Νομού μας.

Δήμητρα Τσανάκα-Δήμαρχος Καβάλας
Εκφράζω την αγωνία της κοινωνίας ως Δήμαρχος και εκφράζω και την αγωνία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, όπως μεταφράστηκε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο κλείσει αυτό το εργοστάσιο αυτή η πόλη θα δοκιμαστεί πολύ άσχημα. Θα μείνουν τόσες οικογένειες στον δρόμο και θα θιγούν τόσα επαγγέλματα. Η πόλη μας απογυμνώθηκε από πολλούς παραγωγικούς τομείς, μας έμειναν τα πετρέλαια και τα λιπάσματα και τώρα αγωνιούμε. Θεωρώ πως με κάθε τρόπο πρέπει να δείξουμε προς το δικαστήριο και προς την κυβέρνηση, ότι η κοινωνία αγωνιά. Η κοινωνία είναι εδώ, πίσω από αυτούς τους ανθρώπους. Για το Δημοτικό Συμβούλιο όλοι οι εργαζόμενοι είναι παιδιά αυτής της κοινωνίας και προσπαθούμε να τους προστατέψουμε. Εδώ, πριν να γίνει κάτι, γιατί μετά θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και θα είναι πολύ αργά. Εάν δε λάβουν θέση οι βουλευτές της περιοχής, δε θα έχουμε ελπίδες. Πρέπει επιτέλους να χτυπήσουν χέρια στα τραπέζια και να βάλουν τις φωνές. Δεν μπορεί να καταστρέφεται μια πόλη για χρόνια και να εξακολουθούμε να έχουμε αυτά τα μυαλά.

Κώστας Αντωνιάδης-Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΑΜ-Θ
Εκφράζουμε την αγωνία μας για την λειτουργία της ΒΦΛ. Είναι θετικό που ενώνουμε τη φωνή μας και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Η ιστορία της Καβάλας είναι ταυτισμένη με αυτό το εργοστάσιο. Επειδή συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, γι’ αυτό και ο Περιφερειάρχης συντάσσεται με τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Πρέπει όλοι μαζί να προλάβουμε τις εξελίξεις. Να οργανώσουμε την επόμενη μέρα και να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις. Μην περάσει το τρένο και δεν το προλάβουμε.

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης-Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜ-Θ
Το εργοστάσιο έχει μείζονα ευθύνη για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα δώσει μια λύση κι εμείς θα γίνουμε μοχλός πίεσης.

Μακάριος Λαζαρίδης-Υποψήφιος βουλευτής Καβάλας με τη ΝΔ
Παλεύουμε για μια βιομηχανία η οποία στηρίζει την εθνική οικονομία κι εμείς ως ΝΔ θα σας στηρίξουμε.

Γιώργος Γραμμένος-Δικηγορικός Σύλλογος
Μιλώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, που η θέση του είναι λεπτή. Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι το ψήφισμα που εκδόθηκε εκφράζει την άποψη όλης της Καβάλας. Το σίγουρο είναι πως πολιτικά σχέδια στις πλάτες της βιομηχανία δε θα δεχτούμε. Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στη ΒΦΛ. Συντασσόμαστε με το ψήφισμα και θέλουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της βιομηχανίας.

Μιχάλης Παπαδόπουλος-ΤΕΕ ΑΜ
Έχουμε 35 διπλωματούχους μηχανικούς και 700 εργαζόμενους. Πρέπει οι προσπάθειες να γίνουν συντεταγμένα για την επίλυση της υπόθεσης.

Ανέστης Τσουρουκίδης-Ιδιοκτήτες φορτηγών
Σταθήκαμε δίπλα στο εργοστάσιο το οποίο και μας πληρώνει με εξάμηνες επιταγές. Η συμπεριφορά του κρατικού κόσμου πρέπει να αλλάξει. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας όπως πάντα. Όμως ως αυτοκινητιστές, σας λέμε πως πρέπει να δείτε διαφορετικά το φορτηγό που δουλεύει για τη μεταφορά των λιπασμάτων.

Γιάννης Παναγιωτίδης-ΟΕΒΕΚ
Στην υπόθεση υπάρχει πολιτικό παιχνίδι. Η ΔΕΠΑ το να εκθέτει την ΒΦΛ σε τέτοια κατάσταση το μόνο που κάνει είναι να την πηγαίνει ξεκάθαρα προς κλείσιμο.

Βασίλης Λεμονίδης-Εμπορικός Σύλλογος
Το βέβαιο είναι ότι στους καιρούς μας, όποιος πληρώνει μετρητοίς θα κλείσει. Δε θα πρέπει να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος θα είναι δίπλα σας σε κάθε ψήφισμα.

Κώστας Ποδάρας-ΕΥΚ Καβάλας
Στηρίζουμε την ΒΦΛ. Πρέπει και οι 760 εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να γίνουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης όπως ορίζει ο νόμος.

Νίκος Βογιατζίδης-Εργαζόμενοι στα Λιπάσματα 
Τι πρέπει να απαντήσουμε εμείς στην σύσκεψη αυτή; Ότι δεν θέλουμε το εργοστάσιο ανοιχτό; Το θέλει όλη η κοινωνία της Καβάλας . Την λέξη ΑΝΟΙΚΤΟ πρέπει να την γράψουμε με κεφαλαία γράμματα. Το ερώτημα είναι τι εργοστάσιο θέλουμε να έχουμε; Δεν θέλουμε η υπόθεση μας να μπεί στη προεκλογική φαρέτρα των κομμάτων . Ευθύνες έχει και η διοίκηση που πρέπει να ξεκαθαρίσει πως το εργοστάσιο πρέπει να λειτουργήσει. Μη ξεχνάμε ότι  οι εργαζόμενοι είναι έρμαιο των συμβάσεων. Η Καβάλα δεν θα παίξει κανενός είδους παιχνίδι.

Γιώργος Θεοφυλακτίδης-Εργαζόμενοι στα Λιπάσματα
Στόχος είναι την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μαζί για να ανατρέψουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι κακό για ‘μας. Να διεκδικήσουμε τα πάντα για να κρατήσουμε το εργοστάσιο ανοιχτό.

Διαβάστε [εδώ] το ψήφισμα των φορέων