Η καταιγίδα «ισοπέδωσε» αμπέλια στον δήμο Παγγαίου-Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ [φωτογραφίες]

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στις Ελευθερές από τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι-Δείτε βίντεο με την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα πάνω από την πόλη της Καβάλας και το «τέρας» που έρχεται από τα δυτικά

Η καταιγίδα η οποία έπληξε τον Νομό της Καβάλας τα ξημερώματα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 δεν προξένησε ζημιές μόνο στις κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ) και σε καλλιέργειες στον δήμο Νέστου (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Οι ζημιές είναι αρκετές και στον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών λόγω των θυελλωδών ανέμων και του υετού (ύψους βροχής) της τάξης των 12,2 mm με ραγδαιότητα 172mm/ώρα, αλλά και της χαλαζόπτωσης.






Βάσει καταγραφής από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Νέας Περάμου ο άνεμος είχε ένταση 8 bf αλλά κατά τόπους λόγω και του μεγέθους των ζημιών πιθανόν και 10 bf. Η πρωινή καταιγίδα προσέθεσε και άλλες ζημιές σε μια ήδη δύσκολη χρονιά λόγω και των προηγούμενων βροχοπτώσεων του Ιουνίου που προκάλεσαν ασθένειες που σχετίζονται με την υγρασία (στάχτη), αλλά και ζημιές λόγω της χαλαζόπτωσης.

«Ο ΕΛΓΑ με τη σειρά του, αλλά και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να στηρίξουν τους πληγέντες αγρότες, αλλά και να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας και αντιμετώπισης των φαινομένων είτε με την εναέρια αντιχαλαζική προστασία είτε με την προώθηση προγραμμάτων αντιχαλαζικής/αντιβρόχινης προστασίας είτε με την ένταξη ασθενειών που προκαλούνται από τις υγρασίες και βροχές σε κανονισμούς αποζημίωσης. Ειδικά τα προγράμματα αντιχαλαζικής/αντιβρόχινης προστασίας θα πρέπει να είναι διευρυμένα ώστε παλιές και νέες αμπελουργικές εγκαταστάσεις να εντάσσονται στα προγράμματα όπως επίσης και τα χρήματα να δίδονται άμεσα στους παραγωγούς και όχι να περιμένουμε πάνω από ένα έτος όπως γίνεται με το τρέχων πρόγραμμα του ΕΛΓΑ 5.1 για το οποίο όσοι ενταχθήκαμε ακόμα περιμένουμε ελέγχους και εγκρίσεις. Το κλίμα έχει αλλάξει και πρέπει ο πρωτογενής τομέας να στηριχθεί ανάλογα» δηλώνει στο KAVALA POST ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός.

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων-Έρχεται «τέρας» από τα δυτικά

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) της ΕΜΥ προβλέπονται για την περιοχή μας ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς βόρειους ανέμους (μπουρίνια) από πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019, οι οποίες ενδέχεται να ενταθούν κατά την διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019.

Το Λιμεναρχείο προτρέπει τους ιδιοκτήτες και χειριστές σκαφών να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας και να ενημερώνονται έγκαιρα από τα τακτικά δελτία καιρού ΕΜΥ.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη το «τέρας» που έρχεται από δυτικά

Δείτε βίντεο με την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα πάνω από την πόλη της Καβάλας