Περιαστικό δάσος Καβάλας: Ύμνος στη… νεκρή φύση-Πεσμένα δέντρα, ξερά κλαδιά και δρόμοι με κρατήρες [βίντεο, φωτογραφίες]

Ένας Καβαλιώτης περιηγήθηκε στο δάσος-πνεύμονα της πόλης καταγράφοντας σε βίντεο την «πρώτη ύλη» για πυρκαγιά, αλλά και τα σημάδια που «δείχνουν» εγκατάλειψη από τους αρμόδιους

Περιαστικό δάσος Καβάλας… Ο μοναδικός πνεύμονας της πόλης, ο οποίος αποτελεί αφορμή για βόλτα, για άσκηση και για οικογενειακές εξορμήσεις. Όμως το δάσος για να είναι «λειτουργικό» και κυρίως ασφαλές χρειάζεται καλλωπισμό, ήτοι τακτικό καθαρισμό.

Το μέλος της Σπηλαιολογικής Ομάδας ΣΧΟ Καβάλας Παντελής Σισμανίδης, λάτρης των εξορμήσεων στη φύση, περιηγήθηκε στο περιαστικό δάσος της Καβάλας και κατέγραψε τις «παθογένειες»-απόρροια εγκατάλειψης και παραλήψεων: πεσμένα δέντρα από τον χιονιά του χειμώνα, πεσμένα ξερά κλαδιά και μονοπάτια με κρατήρες είναι μερικά από τα όσα κατέγραψε ο ίδιος, «σημάδια» που εγκυμονούν κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς και κυρίως, καθιστούν το δάσος «νεκρό» και αφιλόξενο.




Καταγραφές και συμπεράσματα από μια βόλτα στο περιαστικό δάσος

Περιαστικό Δάσος
Στο συγκεκριμένο βίντεο αναδεικνύω πεσμένα δέντρα μετά τις χιονοπτώσεις του χειμώνα που μας πέρασε, το αίσχος με τις οροσειρές από κλαδιά πεταμένα σε όλη τη διαδρομή, εν μέσω καλοκαιριού που ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλος.

Το στένεμα των μονοπατιών λόγω της απαξίωσης που δείχνει το Δασαρχείο, με τα κλαδιά των θάμνων από αριστερά και δεξιά του μονοπατιού να είναι σε πολύ κοντινή απόσταση. Τα μονοπάτια γεμάτα κρατήρες και σκαλοπάτια (βράχια που προεξέχουν) τα οποία δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Η διαδρομή πλέον αφιλόξενη, το κιόσκι μια καλή ανάμνηση, το Δασαρχείο εγκαταλελειμμένο και το δάσος στο έλεος του Θεού.

Ο κύριος λόγος που ανέβασα το βίντεο είναι για να ευαισθητοποιηθούν οι συμπολίτες μας. Όλοι έχουμε όμορφες αναμνήσεις στο κιόσκι στον Σταυρό αγναντεύοντας την πόλη και ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας τα μονοπάτια. Μπορούμε όλοι μας ψάχνοντας στο χρονοντούλαπο των αναμνήσεων να βρούμε και να γυρίσουμε πίσω σε αυτό που είχαμε και αυτό που χάσαμε. Ανασύρεται και ανεβάστε μια αγαπημένη σας φωτογραφία και δείξτε τους ότι είναι ακόμη μέσα στην καρδιά μας.

Μπορεί να έγινε η περιμετρική οδός και να λιγόστεψαν αυτοί που ανέβαιναν στο βουνό, μπορεί να έφυγε το παλιό Νοσοκομείο από το κτήριο του Σανατορίου και να εγκαταλείφθηκε η περιοχή, μπορεί μερίδα ασυνείδητων συμπολιτών μας να εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους, τα οποία έχουν γίνει αγέλη και επιτίθενται στους περαστικούς που θέλουν να περπατήσουν και να απολαύσουν τη θέα της πόλης. Όμως το δάσος είναι η ζωή μας και το θέλουμε ζωντανό… ούτε παραμελημένο, ούτε γέρικο, ούτε καμένο!!! Χρειάζεται η προσοχή όλων μας και άμεση κινητοποίηση.

Κλείνοντας, αν κάποιοι θέλουν τουρισμό, ιδού η Ρόδος!

Δείτε την περιήγηση στο περιαστικό δάσος της Καβάλας