Το Δασαρχείο Καβάλας διαψεύδει δημοσίευμα του KAVALAPOST περί θανάτωσης λύκου με φόλα

Το Δασαρχείο αναφέρει ότι ερεύνησε ενδελεχώς την εν λόγω υπόθεση και διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία χρήση δηλητηριασμένου δολώματος, ούτε θανάτωση αγρίου ζώου

Το Δασαρχείο Καβάλας διαψεύδει δημοσίευμα του KAVALAPOST στο οποίο γίνονταν λόγος για θανάτωση άγριου ζώου (λύκου) από φόλα στο δάσος, κοντά σε αστικό περιβάλλον (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο).

Με σχετική επιστολή του προς το KAVALAPOST το Δασαρχείο αναφέρει ότι ερεύνησε ενδελεχώς την εν λόγω υπόθεση και διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε καμία χρήση δηλητηριασμένου δολώματος, ούτε θανάτωση αγρίου ζώου, ενώ σημειώνει ότι τα ίχνη που βρέθηκαν αποδεικνύουν ότι πρόκειται όντως για ζώα που διαβιούν στη δασική θέση που επικαλείται το δημοσίευμα, αλλά ανήκουν σε άλλο θηλαστικό είδος όπου ενήλικος γονέας ζει εκεί με τα μικρά του.

Η επιστολή του Δασαρχείου Καβάλας

Ενημέρωση για το από 22-8-2019 δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας kavalapost.gr με τίτλο: «Καβάλα: Φόλες στην πόλη, φόλες και στα βουνά-Σκότωσαν λύκαινα που μόλις είχε γεννήσει. Τα μικρά περιφέρονται σε δασική έκταση πολύ κοντά στην πόλη-Ανάλογο περιστατικό και στον δήμο Νέστου-Έκκληση προς φιλοζωικές οργανώσεις για άγρια ζώα να συνδράμουν για να σωθούν τα μικρά-22/08/2019/16:09».

Μετά από το παραπάνω δημοσίευμα το Δασαρχείο Καβάλας ερεύνησε ενδελεχώς την εν λόγω υπόθεση, καθώς κινήθηκε διαδικασία αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατ’ άρθρο 245 παρ 2 του Κ.Π.Δ. (Ν.4620/2019 ΦΕΚ96/Α΄/2019) και διαπιστώθηκε ότι το δημοσίευμα αυτό είναι παντελώς αβάσιμο ως προς την τοποθέτηση, χρήση δηλητηριασμένου δολώματος και τη θανάτωση αγρίου ζώου (πράξεις παράνομες σύμφωνα με τη Δασική νομοθεσία και το νόμο περί Δεσποζόμενων και Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς), αλλά και ως προς το ότι πρόκειται για το είδος του λύκου.

Τίποτα από αυτά δεν αποδείχθηκε. Αντίθετα αποδείχθηκε ότι πρόκειται όντως για ζώα που διαβιούν στη δασική θέση που επικαλείται το δημοσίευμα, αλλά ανήκουν σε άλλο θηλαστικό είδος όπου ενήλικος γονέας ζει εκεί με τα μικρά του τα οποία και φροντίζει και αναθρέφει καθημερινά.

Ο Δασάρχης Καβάλας α.α.
Ελευθέριος Ταουσάνης
Msc Δασολόγος με Α΄ βαθμό