«Τέλος χρόνου» για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας

Εξέπνευσε ο χρόνος της νέας παράτασης που δόθηκε-Ποιοι εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι για την επένδυση-Οι βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής και ο ρόλος της ΑΜ-Θ και της Energean στις εξελίξεις

«Τέλος χρόνου» για όσους ενδιαφέρονταν για την εκμετάλλευση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, αφού έληξε η νέα προθεσμία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε τεθεί για τις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Η αρχική προθεσμία θυμίζουμε ότι ήταν η 28η Αυγούστου 2019.

Πάντως, η μη έκδοση ακόμη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αποθήκης επιβραδύνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν θα τηρηθεί. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει και να μην ξεκινήσει το έργο στο τέλος του 2019 είναι ορατό.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τεχνικό σύμβουλο γίνεται προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη εταιρία που θα προετοιμάσει τεχνικά τον διαγωνισμό, δηλαδή θα γνωμοδοτήσει στο ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την καταλληλότητα του κοιτάσματος να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη, τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τις διασυνδέσεις που χρειάζονται κλπ.

Όσον αφορά την κοινή απόφαση αυτή θα προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα είναι η αρμόδια Αρχή για να διαμορφώσει την ελάχιστη απόδοση (WACC) του έργου, αλλά και θα προσδιορίζει τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας (π.χ. 20%) που πρέπει να τηρεί ο επενδυτής, για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας.

Για το εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η κοινοπραξία STORENGY των εταιριών Engie, Energean Oil &Gas και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο ΔΕΣΦΑ.

Oι 7 βασικοί άξονες της ενεργειακής πολιτικής του Κ. Χατζηδάκη

Επτά βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξε, μέσα από την ομιλία του από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη σε συνδιοργάνωση της ΗΑΕΕ και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη συνδυασμού της ενεργειακής πολιτικής με την περιβαλλοντική προστασία, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μια μεταβατική ωστόσο περίοδο και πάνω σε μία σταθερή βάση, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η αγορά αερίου και να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση των νησιών. Σε ό,τι αφορά, δε, τη διεθνή ενεργειακή διπλωματία της χώρας μας είπε πως «λαμβάνουμε υπόψη τις παραδοσιακές συμμαχίες μας, τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και δεν ξεχνάμε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας».

Απαριθμώντας αναλυτικότερα τα βασικά σημεία της κυβερνητικής ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια βασική, όπως τόνισε, πρόκληση, τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου. «Θα πρέπει να αλλάξουμε δραματικά το ενεργειακό μας μείγμα, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε και ιδιαίτερα για την Ελλάδα αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής μας σε εισαγόμενους υδρογονάνθρακες», που, όπως ανέφερε ο υπουργός, αντιστοιχούν στο 68% της πρωτογενούς προμήθειας ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής είναι «να συγκεράσουμε το ενεργειακό μείγμα με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις», ενώ αναφέρθηκε και στο χάσμα που θα δημιουργηθεί από την αφαίρεση του άνθρακα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, το οποίο και θα πρέπει να καλυφθεί όχι μόνο από ΑΠΕ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά και από την αγορά φυσικού αερίου, που έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στο αέριο ως «καύσιμο-γέφυρα», επισημαίνοντας πως η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει σε σταθερές βάσεις. «Η ανανεώσιμη ενέργεια συνεχίζει να υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των παραδοσιακών καυσίμων για τη γεφύρωση του χάσματος γι αυτό και αναφέρομαι στο αέριο. Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν έχουμε δικό μας αέριο. Παρά την πρόσφατη πρόοδο στην υπεράκτια αναζήτηση (υδρογονανθράκων) από το 2011, απέχουμε αρκετά χρόνια από το να έχουμε μια κάποια σημαντική παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια θα προμηθευόμαστε το μεγαλύτερο ποσοστό του αερίου από το εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στη στρατηγική διαφοροποίησης των εισαγωγών που θα πρέπει, όπως είπε, να εστιάσει στην επέκταση τόσο των πηγών όσο και των διόδων, γεγονός που θα συμβάλλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια. «Η ολοκλήρωση του ΤΑΡ και του IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής, όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η πλήρης χρήση των δυνατοτήτων της Ρεβυθούσας, η προώθηση του IGI Poseidon, η εφαρμογή του East Med και η εδραίωση της συνεργασίας μας με παραδοσιακούς προμηθευτές ενέργειας περιγράφει μερικές από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο ενεργειακές μας προτεραιότητες», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ για το μεγάλο έργο του ΤΑΡ τόνισε ότι «όλα προχωρούν βάσει σχεδίου» και υπάρχει σήμερα πολιτική συναίνεση στη χώρα γι’ αυτό το πρότζεκτ.

Δ. Γόντικας: Η ανάπτυξη της Energean ισχυροποιεί την ενεργειακή συνεργασία στη Μεσόγειο

Με την απόκτηση της Edison E&P, η Energean αναπτύσσει πλέον δραστηριότητα σε 8 μεσογειακές χώρες, ενισχύοντας την ενεργειακή συνεργασία που αποτελεί βασική προτεραιότητα των κρατών της περιοχής. Επιπλέον, η μετάβαση της εταιρείας από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και εξυπηρετεί τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της περιοχής.

Στις συγκεκριμένες επισημάνσεις προέβη ο Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα, από το βήμα του Southeast Europe Energy Forum που διοργάνωσαν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.

Ο κ. Γόντικας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, με βάση τα στοιχεία του 2018, η Energean εξελίσσεται στη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο με αποθέματα 639 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και ημερήσια παραγωγή 73 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Πάνω από το 75% τόσο των αποθεμάτων όσο και της παραγωγής θα προέρχεται, έπειτα από την απόκτηση της Edison E&P, από φυσικό αέριο.

Επιπλέον η Energean ήδη δημιουργεί ή έχει προτείνει τη δημιουργία υποδομών κρίσιμων για τη σύνδεση των σημαντικών ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τους καταναλωτές.

Τέτοιες είναι:

  • η Πλωτή Μονάδα Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) «Energean Power», η οποία κατασκευάζεται σε ναυπηγεία της Κίνας και της Σιγκαπούρης και θα λειτουργήσει στην ΑΟΖ του Ισραήλ στο πρώτο τρίμηνο του 2021
  • ο αγωγός που θα συνδέσει το FPSO με το σύστημα φυσικού αερίου στο Ισραήλ
  • ο αγωγός με την οποίο η εταιρεία έχει προτείνει να εξάγει αέριο από το FPSO στην Κύπρο
  • η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, η οποία η Energean έχει προτείνει να δημιουργηθεί στη Νότια Καβάλα με την μετατροπή εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου

«Οι υποδομές αυτές αναδεικνύουν τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζει η Εnergean σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Είναι δε καθοριστικές για τη σύνδεση των οικονομιών της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, γενικότερα, με τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμβάλλουν επίσης στην ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των τελικών χρηστών, καθώς και στην υποκατάσταση ρυπογόνων μορφών ενέργειας από το φυσικό αέριο, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.