Έρευνα για την κλιματική αλλαγή: Ποιες περιοχές στον Νομό Καβάλας πάνε για… φούντο [χάρτης]

Ανησυχητικά τα στοιχεία της έρευνας για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας-Ποιες παραθαλάσσιες περιοχές στην Καβάλα θα επηρεαστούν και θα... βυθιστούν μέσα στα επόμενα 80 χρόνια

Μια νέα και ιδιαίτερα ανησυχητική μελέτη αποκαλύπτει ποιες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο ενδέχεται να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2100, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η έρευνα της Climate Central δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Ο Δρ Scott Kulp, ανώτερος επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε, πάντως, ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό σενάριο. «Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ώστε να αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», τόνισε.

Όσον αφορά τον Νομό Καβάλα, ο χάρτης της Climate Central δείχνει ότι στα «κόκκινα» βρίσκονται οι περιοχές δίπλα από τα Δέλτα του Νέστου και του Στρυμόνα, σχεδόν το σύνολο των της παραθαλάσσιας ζώνης του δήμου Νέστου, ενώ το ΒΙΟΠΑ μετατρέπεται σε… λίμνη.




Στον αντίποδα, Καβάλα, Παγγαίο και Θάσος φαίνονται ανεπηρέαστες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας.

Δείτε [εδώ] τον χάρτη της Climate Central