Καβάλα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Παρέμβαση του βουλευτή Καβάλας Μακάριου Λαζαρίδη στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο να κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα των δημάρχων Καβάλας και Θάσου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Καβάλας και Θάσου λόγω των ζημιών τις οποίες προκάλεσαν τις τελευταίες μέρες οι έντονες βροχοπτώσεις.

Οι δήμαρχοι Καβάλας και Θάσου Θόδωρος Μουριάδης και Λευτέρης Κυριακίδης αντίστοιχα ζήτησαν να κηρυχθούν οι δήμοι τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριο Λαζαρίδη να παρεμβαίνει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα και να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία, με τον κ. Μέτιο να ανταποκρίνεται αμέσως θετικά.

Τη σχετική είδηση έκανε γνωστή με tweet ο βουλευτής Καβάλας.

Σε ό,τι αφορά το νησί της Θάσου οι περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι 5 και εντοπίζονται στο νότιο κομμάτι του νησιού. Πρόκειται για τις δημοτικές κοινότητες Λιμεναρίων, Ποτού και Μαριών, καθώς και τις κοινότητας Ποταμιάς και Λιμένα.

Στην Καβάλα το σχετικό έγγραφο που στάλθηκε στην Περιφέρεια αναφέρει τις περιοχές του Πολυστύλου και του Δάτου.

Υπενθυμίζεται ότι όταν μια περιοχή κηρυχθεί επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νόμος προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος, την «επιστράτευση» όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Τι αναφέρει το αίτημα του Δήμου Καβάλας

Στο αίτημα που απεστάλη εγγράφως προς τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, ο Δήμος Καβάλας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα πρωτοφανούς εντάσεως καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις και να προκληθούν μεγάλες καταστροφές στη δημόσια περιουσία, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία τόσο στην προσπάθεια που καταβάλει το προσωπικό του Δήμου για την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως προβλημάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όσο και στην αναγκαιότητα παροχής περισσότερων μέσων Πολιτικής Προστασίας και διάθεσης του απαραίτητου προσωπικού από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Καβάλας.

*Κεντρική φωτογραφία: Σάββας Μέγγας