Η πρώτη ασπίδα στους εργαζομένους στη ΒΦΛ «στήθηκε» στο δημαρχείο της Καβάλας

Κοινό ψήφισμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων από τους εκπροσώπους των φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Καβάλας-Αυστηρό μήνυμα σε Λαυρεντιάδη και οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση

Σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2020 στο δημαρχείο της Καβάλας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη, μετά και τις νέες εξελίξεις οι οποίες «τρέχουν» εδώ και λίγες μέρες στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ).

Μετά το πέρας της σύσκεψης οι φορείς οι οποίοι συμμετείχαν συμφώνησαν σε ένα κοινό και αυστηρό ψήφισμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους, προειδοποίησης προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και έκκλησης προς την κυβέρνηση να επιβάλει τη νομιμότητα προς το συμφέρον των εργαζομένων και της Καβάλας γενικότερα.

Αναλυτικά το ψήφισμα

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ θεσμικών φορέων της πόλης και αφού αναλύθηκε η ιδιότυπη κατάσταση που εδώ και 4 χρόνια επικρατεί στην Λιπασματοβιομηχανία Ν. Καρβάλης, άπαντες οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφωνούμε ομόφωνα στο ότι άμεσα πρέπει να επιβληθεί τόσο η νομιμότητα και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου όσο και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων του απασχολούμενου προσωπικού.

Προς το σκοπό αυτό, όλοι οι παριστάμενοι και υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τις αντεργατικές επιχειρηματικές τακτικές που μετέρχεται ο κ. Λαυρεντιάδης, οι οποίες καταργούν κάθε έννοια νομιμότητας. Του απευθύνουμε αυστηρό μήνυμα και τον προειδοποιούμε ότι απέναντι του θα βρει το σύνολο των πολιτών της Καβάλας, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε τέρμα στην ασυδοσία και τον εμπαιγμό.
Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε ηχηρό αίτημα παρέμβασης στην Κεντρική Διοίκηση, η οποία οφείλει δια των ελεγκτικών της μηχανισμών να εποπτεύσει τον τρόπο λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας που λειτουργεί δίπλα στα σπίτια μας, η εκμετάλλευση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί σε παρένθετες εταιρείες.

Τέλος, κοινό τόπο αποτελεί ότι άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο φέρει βαρύτατη ευθύνη για την ανοχή που επιδεικνύει σε προδήλως παράνομες συμπεριφορές, ενώ έστω και τώρα οφείλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το όλο ζήτημα, προκειμένου να βγάλει από το καθεστώς ομηρείας το προσωπικό του εργοστασίου, το οποίο παρανόμως υποχρεούται να απασχολείται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε με συμβάσεις δανεισμού σε νεοεμφανιζόμενες κάθε φορά εταιρείες, με στόχο την απεμπόληση των δικαιωμάτων τους.

Κλείνοντας, άπαντες δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε ουδετερότητα ή ολιγωρία μόνο ως συγκάλυψη μπορεί να εκληφθεί, ενώ οι φορείς της πόλης δηλώνουμε ότι το θέμα της Λιπασματοβιομηχανίας Καβάλας μας αφορά όλους και απαιτούμε άμεσα οριστική λύση.