Ξεκάθαρη θέση των Δήμων Καβάλας και Νέστου υπέρ των εργαζομένων στη ΒΦΛ

Σε ποια βασικά σημεία στάθηκαν οι συμμετέχοντες - Ποιες κινήσεις θα γίνουν - Οι παρουσίες, οι απουσίες, οι προειδοποιήσεις και οι επαφές στην Αθήνα

Τρία πράγματα ήταν αυτά τα οποία αποτέλεσαν την επιτομή της σύσκεψης φορέων στο Δημαρχείο της Καβάλας την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 με αφορμή τη νέα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων: το πρώτο αφορούσε στην αυτοδιοικητική συσπείρωση των Δήμων Καβάλας και Νέστου υπέρ των εργαζομένων, το δεύτερο στην απουσία των κυβερνητικών βουλευτών και της τέως δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και το τρίτο το ψήφισμα (διαβάστε το εδώ) το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από όλους τους συμμετέχοντες φορείς και θα αποτελέσει την «αιχμή» όσον συνδράμουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Το «παρών» στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης έδωσαν η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου, ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κωστής Σιμιτσής και Ανδρέας Καραγιώργης, οι τέως βουλευτές Κώστας Μορφίδης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Καβάλας Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση Βαγγέλης Παππάς, ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βογιατζής, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΜέΡΑ25 και του ΕΥΚ Καβάλαςο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης, καθώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των Λιπασμάτων μαζί με τις οικογένειές τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες, με προεξάρχοντες τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων Νίκο Βογιατζίδη, αλλά και τη βουλευτή Τάνια Ελευθεριάδου, τόνισαν ότι τίθεται θέμα νομιμότητας, όσον αφορά την ίδρυση αρχικά μίας νέας εταιρίας με την επωνυμία «Λιπάσματα Καβάλας» και την απαγόρευση εισόδου, αμέσως μετά, σε εργαζόμενους που προσήλθαν στην εργασία τους και κάλεσαν τη διοίκηση του εργοστασίου, αλλά και την κυβέρνηση, να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου «για να σταματήσει η ασυδοσία και παρανομία της εργοδοσίας».

Όλοι, δε, στάθηκαν στο γεγονός ότι η παραμονή των εργαζομένων στο εργοστάσιο χωρίς να υποστούν μισθολογικό «στραγγαλισμό» άπτεται της ίδιας της οικονομίας της πόλης, υπενθυμίζοντας ότι μαζί με τα πετρέλαια, αποτελούν τους βασικούς οικονομικούς της πνεύμονες.

«Πλάτη δεν έχω βάλει σε κανέναν, ούτε στον ίδιο μου τον εαυτό. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοστάσιο, αλλά ούτε και εργοστάσιο χωρίς εργαζομένους. Και λύση θα βρεθεί, γιατί δεν τους παίρνει και εμείς είμαστε εδώ για να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, αλλά αν φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε πιο σκληρά, θα πούμε τα πράγματα που πρέπει. Είμαστε εδώ όχι για να κλείσουμε ένα εργοστάσιο, αλλά για να διεκδικήσουμε τα ανταποδοτικά οφέλη», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς εδώ, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν επηρεαζόμαστε από κανένα κέντρο λήψης αποφάσεων».

«Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και ας μη βγούμε ξανά. Σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να λέμε τα πράγματα όπως είναι, κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια», σημείωσε ο κ. Μουριάδης, προαναγγέλοντας επαφές και συναντήσεις στην Αθήνα, από κοινού με τον ομόλογό του στον δήμο Νέστου, πέραν της τριμερούς συνάντησης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας.




Πρόσθεσε, δε, ότι «τη σημερινή εποχή πρέπει να είμαστε κοντά σε όλους τους εργαζομένους», χωρίς να αποκλείει να υπάρξουν και πιο δυναμικές κινήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος της δικαίωσης των εργαζομένων.