ΟΕΧΒΕ «καλεί» Βρούτση για ΒΦΛ: Η ευθύνη τεράστια, το βάρος της ακόμη μεγαλύτερο…

Ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον υπουργό Εργασίας και αίτημα για σύγκληση τριμερούς συμφιλιωτικής συνάντησης μεταξύ Υπουργείου-Εργοδοσίας ΒΦΛ-Σωματείου Εργαζομένων

Αίτηση σύγκλησης συμφιλιωτικής διαδικασίας έχει καταθέσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2019 στο Υπουργείο Εργασίας η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) με θέμα την εργατική διαφορά που -εκ νέου- ανέκυψε στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Η αίτηση της ΟΕΧΒΕ εστάλη προς τη Διεύθυνση Αμοιβής και Εργασίας του Υπουργείου και τη Γενική Γραμματέα Άννα Στρατινάκη προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «υπό την αιγίδα του Υπουργείου να εξασφαλιστούν, δια της τήρησης των αναληφθέντων από την εργοδοτική πλευρά δεσμεύσεων αφενός μεν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αφετέρου δε η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου».

Η ΟΕΧΒΕ ζητούσε να παραστούν στη συμφιλιωτική συνάντηση όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιπασματοβιομηχανία της Νέας Καρβάλης, ήτοι οι εταιρίες: ELFE SA, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, PFIC Ltd, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και Centrofaro Services Ltd Athens, ενώ στην επιστολή της Ομοσπονδίας αναφέρονταν επίσης ότι «το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στα Λιπάσματα Ν. Καρβάλης απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στην ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, ενώ θεωρούμε ότι και δική σας πεποίθηση αποτελεί το γεγονός ότι οι βαριές χημικές βιομηχανίες της Χώρας πρέπει να λειτουργούν με κανόνες ασφαλείας και εκπαιδευμένο και σταθερό προσωπικό για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων».

Σήμερα, και ενώ η «κρίση» στη ΒΦΛ κλιμακώνεται, η ΟΕΧΒΕ στέλνει «ανοιχτή επιστολή» προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας του «την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή» να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλία «για να συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο το θέμα και να επιλυθεί με γνώμονα την εργασιακή νομοθεσία, και όχι την εργοδοτική αυθαιρεσία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής ΟΕΧΒΕ σε Βρούτση.

Λαυρεντιάδης και εργοδοτική αυθαιρεσία

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με το από 17.12.2019 σχετικό μας έγγραφο προς τη Διεύθυνση «Αμοιβής Εργασίας» –και ταυτόχρονη κοινοποίηση/γνωστοποίηση στη Γενική Γραμματέα Εργασίας κα Στρατινάκη– ζητούσαμε την άμεση διενέργεια τριμερούς συμφιλιωτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στα ανακύπτοντα ζητήματα στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με την, ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, επαναβεβαίωση και διαφύλαξη της «Συμφωνίας του 2017» μεταξύ της εργοδότριας εταιρείας και των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διαδικασίας, θα παρέχονταν η επιβεβλημένη ενημέρωση αναφορικά με το γενικότερο εργασιακό καθεστώς που κατισχύει στο σύνολο των παρένθετων εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας.

Παρά τον κατεπείγον χαρακτήρα του αιτήματος, ο οποίος αποδεικνύεται και από τις δραματικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2019), δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει ή τουλάχιστον δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κανένας προγραμματισμός σύγκλησης τριμερούς από πλευράς Υπουργείου.

Η πρακτική της εταιρείας περί απαγόρευσης εισόδου στο εργοστάσιο, στο χώρο δουλειάς, σε 134 εργαζόμενους, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού –και μάλιστα υπό όρους που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της «Συμφωνία του 2017»– σε μια νεόκοπη, προσφάτως συσταθείσα, παρένθετη εταιρεία.




Πρόκειται για Συμβάσεις Δανεισμού, που καταστρατηγούσαν κάθε στοιχειώδες εργασιακό τους δικαιώματα και ουσιαστικά «άνοιγαν την πόρτα» της ομαδικής απόλυσή τους. Για τη μη υπογραφή τους, τελικά τους «έκλεισε την πόρτα»…

Κύριε Υπουργέ,
Ο κύριος Λαυρεντιάδης είναι γνωστός και μη εξαιρετέος στο πανελλήνιο και όχι μόνο,  για τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας της χώρας με γνώμονα την  αποφυγή τήρησης ώριμων υποχρεώσεων.

Ο θεσμός της Τριμερούς Συνάντησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα ημών, έχει ως διακηρυγμένο στόχο να προλαμβάνει και να θεραπεύει, δηλαδή να αμβλύνει αντιθέσεις, να γεφυρώνει διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να επανέλθει η ομαλότητα και η ειρήνη στο εργασιακό περιβάλλον.

Φυσικά, η συγκεκριμένη περίπτωση, με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα της ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επισύρει την αυτόκλητη/αυτοδίκαιη παρέμβαση του Υπουργείο Εργασίας για την καταδίκη αυτών των αποκρουστικών και ανορθόδοξων πρακτικών/επιλογών του συγκεκριμένου εργοδότη.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και οχλήσεις μας, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για ουσιαστική παρέμβαση όπως απαιτείται, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι αγνοείται η σοβαρότητα και η σφοδρότητα του εν λόγω ζητήματος.

Σας καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή να αναλάβετε εσείς προσωπικά άμεσα πρωτοβουλία για να συζητηθεί σε τριμερές επίπεδο το θέμα και να επιλυθεί με γνώμονα την εργασιακή νομοθεσία, και όχι την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η ευθύνη τεράστια, το βάρος της ακόμη μεγαλύτερο….

Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας».