«Η πανσέληνος του Λύκου»: Η πρώτη πανσέληνος της νέας δεκαετίας πάνω από την Καβάλα

Η πρώτη πανσέληνος για το 2020 θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς, δηλαδή με ένα λίγο πιο "σκοτεινό" φεγγάρι - Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες και θα είναι ορατό και από την Ελλάδα

Ηπρώτη πανσέληνος του 2020 που ήδη έχει «ξεπροβάλλει» (και) πάνω από την Καβάλα λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου (γνωστή στην Αμερική και ως «πανσέληνος του λύκου») θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.

Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις δέκα ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής. Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.

Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA. Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνά μάτια.