Ελευθεριάδου «καλεί» Βρούτση στη Βουλή για τα Λιπάσματα

Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προς τον υπουργό Εργασίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

Επίκαιρη ερώτηση με τίτλο «Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου ζητώντας απαντήσεις από τον Υπουργό Εργασίας, σχετικά με τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας.

Συγκεκριμένα, ρωτά τον κ. Βρούτση αν προτίθεται να καταδικάσει τις παράνομες πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου ώστε να προστατευτούν οι  135 εργαζόμενοι που εκδιώχθηκαν Παραμονή του 2020.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης Ελευθεριάδου.

Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

«Η διοίκηση της ELFE A.E., δηλαδή ο κ. Λαυρεντιάδης, αρνείται, από το τέλος του 2019, την παρεχόμενη εργασία σε 135 εργαζόμενους, αδιαφορώντας για τις δεκάδες πρόσφατες ποινικές και πολιτικές δικαστικές αποφάσεις και αθετώντας την συμφωνία που υπέγραψε με τους εργαζόμενους την 1-1-2018.

Παρά την υπογραφή συμφωνίας, ο κ. Λαυρεντιάδης ανέβαλλε συνεχώς την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τους σε αργομισθία, με σκοπό, όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, να τους εκδιώξει ακόμη μία φορά την τελευταία ημέρα του 2019, με πρόφαση την έλευση της «νέας» εταιρίας «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ», η οποία, δυστυχώς, δεν αναγνωρίζει το συμφωνητικό συμβιβασμού που είχαν υπογράψει όλες οι υπάρχουσες έως τότε εταιρίες στις 1-1-2018.
Επειδή, η βιομηχανία λιπασμάτων είναι η μοναδική στη χώρα, με σημαντική οικονομική και αναπτυξιακή σταθερά, απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους, υπακούει την οδηγία SEVESO και συγκαταλέγεται στις επιχειρήσεις για τις οποίες η υπ΄ αριθμ. 4690/12 υπουργική απόφαση απαγορεύει, λόγω επικινδυνότητας, την όποια εργολαβική εργασία στους χώρους παραγωγής.

Επειδή, στην τριμερή συμφωνία που υπεγράφη αρχές του 2018 αναφέρονται ρητώς οι δεσμεύσεις τις εργοδοσίας απέναντι στους εργαζομένους και επειδή 135 εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο και εκβιάζονται να υπογράψουν νέα σύμβαση πέραν των συμφωνηθέντων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας να καταδικάσει τις παράνομες πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη και να παρέμβει άμεσα ώστε να επανέλθουν στις εργασίες τους οι 135 εργαζόμενοι και να υποχρεωθεί η εργοδοσία να τηρήσει όσα υπέγραψε την 1-1-2018;
  2. Πώς θα αντιμετωπίσει τη συνεχή δημιουργία «νέων» εταιρειών, που μόνο φαινομενικά έχουν αυτοτέλεια μεταξύ τους, από τον κ. Λαυρεντιάδη, πώς θα ελέγξει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πλάνο εξυγίανσης του εργοστασίου, τα χρέη της ELFE A.E. προς τον ΕΦΚΑ, την ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ και σε ποιες κινήσεις θα προβεί;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ελευθεριάδου Σουλτάνα