Εντυπωσιακοί στρόβιλοι Von Kármán στο Βόρειο Αιγαίο [δορυφορική εικόνα]

Πώς δημιουργείται το εντυπωσιακό φαινόμενο αυτών των δινών-νεφικών σχηματισμών και πού παρατηρήθηκε

Εντυπωσιακοί στρόβιλοι Von Kármán εμφανίστηκαν την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στο Βόρειο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην παρακάτω δορυφορική εικόνα την οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε το ΕΑΑ/meteo.gr.

Οι στρόβιλοι αυτοί δημιουργούνται σε ένα ρευστό, όταν η ροή διακόπτεται από κάποιο αντικείμενο. Στην περίπτωση της ατμόσφαιρας, η οποία θεωρείται επίσης ρευστό, οι στρόβιλοι Von Kármán δημιουργούνται στις υπήνεμες πλευρές μεγάλων ορεινών όγκων, οι οποίοι παρεμβάλλονται στην μεγάλης κλίμακας ροή του αέρα (άνεμος). Καθώς τα σύννεφα, καθοδηγούμενα από τον άνεμο, συναντούν έναν ορεινό όγκο, εξαναγκάζονται να κινηθούν περιμετρικά αυτού, δημιουργώντας στην υπήνεμη πλευρά του εντυπωσιακούς στροβίλους οι οποίοι διατάσσονται σχεδόν παράλληλα και έχουν αντίθετη φορά περιστροφής.

Στη χώρα μας, οι στρόβιλοι Von Kármán παρατηρούνται συνηθέστερα κατά την ψυχρή περίοδο του έτους. Ειδικότερα, η επικράτηση βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες, ευνοεί την εμφάνιση των εντυπωσιακών αυτών νεφικών σχηματισμών στην υπήνεμη πλευρά της Σαμοθράκης, όπου το όρος Σάος (1.611 μέτρα) δρα ως εμπόδιο στην κίνηση των νεφών. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί ξανά στις 30 Δεκεμβρίου 2007.

Οι δίνες von Kármán -οι οποίες μελετήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ουγγρο-Αμερικανό φυσικό Theodor von Kármán– μπορούν να σχηματιστούν σχεδόν παντού όπου η ροή του ρευστού έχει διαταραχθεί από ένα αντικείμενο. Στην περίπτωση αυτή, η μοναδική ροή παρουσιάζεται λόγω των ανέμων στις ψηλές κορυφές πάνω σε ηφαιστειακά νησιά.

*Πηγή: meteo.gr