Υπόθεση ΒΦΛ: Ικανοποίηση ΟΕΧΒΕ για την τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

Ευχαριστίες της Ομοσπονδίας σε όσους συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων και «καρφιά» σε όσους αποτελούν «παραφωνία» - Τα «σπουδαιότερα» στις 10 Φεβρουαρίου 2020...

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων στην Αθήνα η τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση για την «υπόθεση ΒΦΛ» που είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση λίγες μέρες πριν στη Βουλή [διαβάστε σχετικά εδώ].

Σε αυτήν τη συνάντηση, εκτός από τα δύο άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, ήτοι τους εργαζόμενους και την εργοδοσία, το «παρών» έδωσαν και συνδικαλιστικοί φορείς που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο πλευρό του Σωματείου των Εργαζομένων στην πρώην ΒΦΛ που εκπροσωπεί τους 135, ανάμεσά τους και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδος δια του προέδρου της Μάκη Θεοχάρη.




Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση της ΟΕΧΒΕ σημειώνει ότι η συμφιλιωτική συνάντηση ήταν εποικοδομητική και δηλώνει τη βεβαιότητα ότι στον δεύτερο «γύρο» της διαδικασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2020, θα δοθεί και η οριστική λύση στη νέα διένεξη εργαζόμενων-εργοδοσίας στη ΒΦΛ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Γραμματείας Τύπου της ΟΕΧΒΕ.

Η Τριμερής Συμφιλιωτική Διαδικασία έδειξε το δρόμο για την λύση στα Λιπάσματα Καβάλας

«Πραγματοποιήθηκε χθες, 21 Ιανουαρίου 2020, στο Υπουργείο Εργασίας τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία για το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα Λιπάσματα Καβάλας υπό τη διοίκηση του κ. Λαυρεντιάδη. Η Ο.Ε.Χ.Β.Ε. είχε αποστείλει το σχετικό αίτημα από τις 17/12/2019.

Το Υπουργείο Εργασίας εκπροσωπήθηκε από την Γενική Γραμματέα Εργασίας, κ. Α. Στρατινάκη, τον κ. Κ. Αγραπιδά, Γεν. Δ/ντη Εργασιακών Σχέσεων και τον κ. Γκουδρολώλο Προϊσταμένου τμήματος Συμφιλίωσης.

Από την πλευρά των εργαζομένων, παρουσία του Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη και του Γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ κ. Δ. Καραγεωργόπουλου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΟΕΧΒΕ Μ. Θεοχάρης, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Λιπασμάτων Καβάλας κκ Ν. Βογιατζίδης και Κ. Λίτσας αντίστοιχα, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ.

Η εταιρεία εκπροσωπήθηκε δια μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων κκ Ληξουριώτη και Θεοδόση.

Η παρέμβαση της κας Στρατινάκη υπήρξε απόλυτα εποικοδομητική και ουσιαστική με προστιθέμενη αξία στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της νομιμότητας με εφαρμογή κανόνων που θα διασφαλίζουν θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα στη βάση αναγνώρισης και απρόσκοπτης κατίσχυσης του Ιδιωτικού Συμφωνητικού του 2017.

Η όλη διαδικασία και τα παραγόμενα αποτελέσματά της δικαίωσαν περίτρανα αφενός τη θέση της Ομοσπονδίας μας για προσφυγή σε τριμερή, και αφετέρου την έντονη αντίδρασή της για την καθυστέρηση σύγκλησής της. Είναι βέβαιο ότι αν είχε συνεδριάσει νωρίτερα θα είχε αποφευχθεί ένα μέρος της εργοδοτικής παραβατικότητας σε βάρος των εργαζομένων που βρίσκονται στο στόχαστρό της.

Η Ομοσπονδία μας θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους φορείς που συμπαρίστανται και βρίσκονται με αποφασιστικότητα στο πλευρό του Σωματείου και των Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

Ευχαριστούμε θερμά όλες τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που στάθηκαν αλληλέγγυοι απέναντι σε μια πρωτοφανή εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι λιγοστές φωνές που διαφοροποιήθηκαν από συγκεκριμένα άτομα, επιχειρώντας διαβάλουν τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του σωματείου, ήταν παραφωνία μπροστά στη γενική συμπαράσταση! Τους ευχαριστούμε όλους και για όλα.

Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό του σωματείου των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας μέχρι την οριστική και δίκαιη επίλυση στις 10 Φεβρουαρίου όπου και ορίστηκε η τελική τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία.

Βλέπουμε μπροστά, προχωράμε στο αύριο με πίστη και την ελπίδα ζωντανή».