ΒΦΛ: Ο Κώστας Αρβανίτης ζητά από την ΕΕ να τηρηθούν κανόνες ασφαλείας και εργατική νομοθεσία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας των Λιπασμάτων της Καβάλας

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στην Καβάλα, όπου είχε δημόσια αναφερθεί στις εξελίξεις στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων [διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ], ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του ΕΚ Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Κομισιόν.

Ο ίδιος, στην ιστοσελίδα του, αναφέρει σχετικά τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί και συνεχίζει να βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων στα Λιπάσματα. Προσφέροντας -στο μέτρο του δυνατού- λύσεις για την επιβίωση της επιχείρησης, ασκώντας πίεση στην ιδιοκτησία να εφαρμόσει νόμους και συμφωνηθέντα, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην πολύπαθη επιχείρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείπει και από τη νέα φάση του αγώνα τους. Ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρόσκληση για συνάντηση και αναλάβαμε -μεταξύ άλλων- τη δέσμευση να φέρουμε το θέμα στην Ευρωβουλή.

Με ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αναπληρωματικό μέλος της αρμόδιας επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κώστας Αρβανίτης, καταγγέλλει τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας από την πλευρά της ιδιοκτησίας και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη μέτρων.
Οι πιέσεις προς τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν δικαιώματα που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ανοίγουν το δρόμο σε καθεστώς εργασιακού Μεσαίωνα και δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες ασφάλειας σε μια κρίσιμη βιομηχανική μονάδα. Ο αγώνας των εργαζομένων για σταθερή δουλειά είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ζήτημα ασφάλειας, ζήτημα τοπικό αλλά και Ευρωπαϊκό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης Αρβανίτη προς την Κομισιόν για τη ΒΦΛ.

Ποιες θα είναι οι ενέργειες της Επιτροπής για την παραβίαση του ενωσιακού δικαίου;

«Η Διοίκηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE Α.Ε», σε συνέχεια αντίστοιχων παράνομων πρακτικών παρελθόντων ετών, που έληξαν με έκδοση εις βάρος της δικαστικών αποφάσεων και την από 01/01/2018 συμφωνία με τους εργαζόμενους, αρνείται πάλι από τον 12/2019 να αποδεχθεί την εργασία τους. Τους εξαναγκάζει σε νέες ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή δανεισμού με άλλη εταιρεία, την οποία εμφάνισε ότι αναλαμβάνει μέρος της παραγωγής.

Η εταιρεία παραβιάζει θεμελιώδεις προβλέψεις του Κοινοτικού Δικαίου περί προστασίας δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης ή τμήματος αυτής, και για αποτροπή καταχρηστικής σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η τακτική της ELFE να πιέζει τους εργαζομένους προς ατομικές συμβάσεις εργασίας και δανεισμού με εταιρείες που ιδρύονται για το σκοπό αυτό, παραβιάζει και την οδηγία SEVESO, περί πρόληψης ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και τον περιορισμό των συνεπειών επί του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποιες οι ενέργειες της Επιτροπής στην ανωτέρω περίπτωση παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων;
  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτροπή παραβίασης των προβλέψεων της οδηγίας SEVESO από την ELFE, που ενέχει κινδύνους για τη ζωή και ασφάλεια των εργαζομένων και το περιβάλλον, στο πλαίσιο διασφάλισης αποτελεσματικού τρόπου διακοινοτικής προστασίας»;