Καιρός: Πρώτα θερμή και κατόπιν ψυχρή εισβολή [βίντεο]

Ακόμη και 13 βαθμοί Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε ορισμένες περιοχές, ενώ θα ακολουθήσει «βουτιά» του υδράργυρου-Πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι εικασίες για χιονόπτωση στην περιοχή μας

Ιδιαίτερα θερμές για την εποχή αέριες μάζες καλύπτουν από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 μεγάλο μέρος της Ευρώπης, επηρεάζοντας ήδη και τη χώρα μας. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, σύμφωνα με meteo.gr, αναμένεται να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο ακόμα θερμότερες αέριες μάζες, με τη θερμή εισβολή να κορυφώνεται το διήμερο Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, οπότε σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακή, ραγδαία υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, η οποία θα επηρεάσει και την Ανατολική Μακεδονία, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι εικασίες για χιονόπτωση στην περιοχή μας.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των θερμών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης 4 Φεβρουαρίου 2020. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται χάρτες με την απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1.500 περίπου μέτρων (850hPa), στάθμη της ατμόσφαιρας που χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως φαίνεται στα τελευταία στιγμιότυπα του βίντεο, οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν σε επίπεδα ακόμη και 13 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Δείτε στο βίντεο την κίνηση των θερμών αέριων μαζών

Πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ.

*Φωτογραφία: Θανάσης Σοφιανός