«Σημαία» για το ΚΚΕ ο αγώνας των εργαζομένων στην πρώην ΒΦΛ

Ανοιχτή εκδήλωση του κόμματος στην Καβάλα με αφορμή τις εξελίξεις στη λιπασματοβιομηχανία της Νέας Καρβάλης

Εκδήλωση με θέμα τίτλο «Οι εξελίξεις στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και οι θέσεις του ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ πραγματοποίησε την Πέμπτη η ΤΟ Καβάλας του ΚΚΕ. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο γραμματέας της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, Βασίλης Καταπόδης ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση από τον Νίκο Βογιατζίδη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ.

Ο Γρηγόρης Λιονής, κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αναλογιστούν το λόγο που η βιομηχανία λιπασμάτων βρίσκεται στην παρούσα κατάσταση, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην αγροτική παραγωγή της χώρας, στην εξασφάλιση ποιοτικών και φθηνών προϊόντων για την λαϊκή κατανάλωση. «Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το μοναδικό κίνητρο της παραγωγικής διαδικασίας είναι το κέρδος, και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού», σημείωσε.

Η απελευθέρωση της βιομηχανίας λιπασμάτων, κατεύθυνση που προωθεί η ΕΕ με αποκορύφωμα τη δεκαετία του ’90 και η στάση των αστικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, υπογράμμισε, βασίζεται ακριβώς στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, στο βωμό της κερδοφορίας του οποίου θυσιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και οι ανάγκες του λαού.

Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους, είπε πως οι ίδιοι αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα με κύριο της εφόδιο τους ίδιους, δηλαδή ένα έμπειρο εργατικό δυναμικό, που στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ένα «σαπισμένο και απαξιωμένο εργοστάσιο που δεν το αφήνετε να καταρρεύσει» και μπορεί «με έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής, με τα εργοστάσια να ανήκουν στους εργάτες να κάνει θαύματα».




Τέλος, επισήμανε δεν υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει η επιχείρηση ωφελώντας και την εργοδοσία και τους εργαζόμενους. «Η «χρυσή περίοδος» που ένα αγωνιστικό, συνεπές εργατικό κίνημα αρκούσε έχει παρέλθει», είπε χαρακτηριστικά. «Σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε με κρίση είτε χωρίς, το κεφάλαιο απαιτεί να τσακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κερδοφορία του. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι είναι αυταπάτη πως μπορεί ο καπιταλισμός να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Ο Β. Καταπόδης, ευχαρίστησε τους εργαζομένους της επιχείρησης για την μαζική τους παρουσία στην εκδήλωση και μεταξύ άλλων, τόνισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, σκοπεύοντας να ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου. Επίσης κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου, στην τριμερή συνάντηση της Δευτέρας που πήρε ανοιχτά το μέρος της εργοδοσίας.

Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Βογιατζίδης, αναγνώρισε τη στάση του ΚΚΕ, που όπως είπε «στάθηκε με παρρησία δίπλα στον πολύχρονο αγώνα των εργαζομένων», τονίζοντας τη σημασία της ενότητας, της αποφασιστικότητας των εργαζομένων της ΒΦΛ και την πίστη τους στο δίκιο του αγώνα, απέναντι όχι μόνο στην ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και στην κυβέρνηση που απέδειξε πως στέκεται απέναντί τους προτρέποντας τους να υπογράψουν τα όσα απαιτεί η εργοδοσία.

Επίσης, εξέφρασε την βεβαιότητα πως στην πάλη για την δικαίωση των εργαζομένων αλλά και μεταξύ άλλων την εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο, καθώς όπως είπε τα ατυχήματα -τα οποία συνήθως κρύβονται- είναι πολλά, οι εργαζόμενοι, όπως το κατάφεραν και στο παρελθόν, θα ξαναβγούν νικητές.

Πηγή: 902.gr