Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Πρίνο

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και των αγορών με φόντο τον κορονοϊό δημιουργεί ασφυκτικά δεδομένα για την πετρελαϊκή δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας

Οκλοιός στον οποίο έχει μπει τον τελευταίο χρόνο η μοναδική παραγωγή πετρελαίου της χώρας φαίνεται ότι σφίγγει ακόμη περισσότερο, αυτήν τη φορά λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου, συνεπεία των δραματικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές το πρόβλημα του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου, προς την οποία η παραγωγή του Πρίνου είναι απολύτως εξαρτημένη, έχει υποχωρήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου σχεδόν κατά 50% (!), αφού τότε βρισκόταν στα επίπεδα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι και, πλέον, βρίσκεται κάτω από τα 35 δολάρια.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2020 ήταν πραγματικά εφιαλτικό: η μη συμφωνία της Ρωσίας για την από κοινού περικοπή με τον ΟΠΕΚ της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής και η επακόλουθη ρελάνς της Σαουδικής Αραβίας με ανακοίνωση ότι πρόκειται να αυξήσει την δική της παραγωγή, είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του αργού να ανοίξει 30% (!) χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή. Ο πανικός στις αγορές ήταν αναπόφευκτος και όλοι οι χρηματιστηριακοί και μη δείκτες κατέρρευσαν μέσα σε ένα περιβάλλον αγωνίας, το οποίο επέτεινε και η εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κατά την οποία η κατανάλωση πετρελαίου θα υποχωρήσει φέτος για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια…

Τα κοιτάσματα του Κόλπου της Καβάλας έτσι κι αλλιώς θεωρούνται πλέον “ντεμοντέ”, υπό την έννοια ότι διεθνώς έχει επικρατήσει η τάση, υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής, για σταδιακή απεμπλοκή από το πετρέλαιο και για επικέντρωση στο φυσικό αέριο ως βασικό καύσιμο για τη λεγόμενη “ενεργειακή μετάβαση” σε μία εποχή με λιγότερες εκπομπές ρύπων. Το πρόβλημα στον Πρίνο είχε μεγεθυνθεί λόγω των τεχνικών δυσκολιών που συνεπάγεται για την παραγωγή η γήρανση.




Είναι χαρακτηριστικό ότι η Energean είχε από πέρσι αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπή επενδύσεων αρκετών δεκάδων δισ. δολαρίων και σε αδρανοποίηση του γεωτρυπάνου Energean Force – κάτι που, βεβαίως, είχε επιπτώσεις και στην απασχόληση, αφού αποχώρησαν με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου πάνω από 40 εργαζόμενοι. Η παραγωγή από τα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας μειώθηκε το 2019 στις περίπου 3.300 βαρέλια ημερησίως έναντι κάτι παραπάνω από 4.000 βαρέλια το 2018, ενώ οι προβλέψεις για φέτος παραπέμπουν σε ακόμη παραγωγή, αφού περαιτέρω επενδύσεις δεν δικαιολογούνται από τις τιμές αλλά και τα κόστη εξόρυξης.

Στην ήδη πολύ δύσκολη αυτή συγκυρία ήρθε να προστεθεί και η διεθνής κρίση που θυμίζει 2016, όταν τέτοιες μέρες η τιμή του πετρελαίου είχε πέσει στα 27 δολάρια. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι πιο δραματική για τον Πρίνο: τότε είχε μόλις ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean το οποίο ολοκληρώθηκε με 10 γεωτρήσεις αλλά και τότε δεν είχε ακόμη ξεκινήσει η δαιμονοποίηση των πετρελαϊκών assets που καθιστά απαγορευτική ακόμη και την σκέψη για προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για ένα γερασμένο πετρελαϊκό κοίτασμα.

Επισήμως η Energean, η οποία έχει επικεντρώσει στην έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και, βεβαίως, στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P (το χαρτοφυλάκιο της τελευταίας είναι 80% φυσικό αέριο), έχει θέσει τον Πρίνο υπό “στρατηγική αναθεώρηση” (strategic review, όπως είναι ο διεθνής όρος), επιδιώκοντας να βρει επενδυτικά κεφάλαια που κινούνται, για τους δικούς τους στρατηγικούς λόγους, σε μία τάση αντίθετη προς αυτήν που έχει κυριαρχήσει στην αγορά.

Οι επιπτώσεις, όμως, που έχει ο κορονοϊός στην διεθνή οικονομία και τις αγορές καθιστούν αυτήν την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτήν τη στιγμή να παραπέμπει σε μια περίοδο δραματική με το διακύβευμα να είναι πλέον αυτή καθαυτή η συνέχιση μιας δραστηριότητας που έχει κλείσει πια 41 χρόνια ζωής στην Καβάλα…