Καιρός στην Καβάλα: Αρνείται να μπει η Άνοιξη, επανέρχεται ο Χειμώνας-Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας

Με κρύο, βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά φαίνεται να κυλάει ο Μάρτιος-Καιρός και κορονοϊός: Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων-Τι λένε οι μέχρι τώρα έρευνες για τη σχέση του ιού με τις καιρικές συνθήκες

Αν και ο καιρός φαίνεται να βελτιώνεται τις επόμενες μέρες, αυτή η βελτίωση αναμένεται να είναι αισθητή με ευχάριστες θερμοκρασίες, αλλά συνάμα και πρόσκαιρη, καθώς ο καιρός σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ενδέχεται να επιδεινωθεί σημαντικά από την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 με έλευση έως και χειμερινού επιπέδου ψύχους, βροχών και χιονοπτώσεων τουλάχιστον σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα.

Οι πρώτες ενδείξεις, λοιπόν, θέλουν την Άνοιξη να αρνείται να έρθει. Η αιτία είναι η αρκετά πιθανή εγκαθίδρυση αντικυκλώνα πάνω από την Σκανδιναβία, η οποία συνήθως παρατηρείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά από περίοδο εκτεταμένων χιονοπτώσεων στην περιοχή.

Με δεδομένο ότι ο αντικυκλώνας θα αναπτυχθεί τελικά στην Σκανδιναβία, θα πρέπει να περιμένουμε κατά διαστήματα ψυχρό καιρό στην Ευρώπη και κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα αυτής και κατ’ επέκταση και στην περιοχή μας.

Όσον αφορά την Καβάλα, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 η θερμοκρασία θα φτάσει έως και τους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 αναμένονται τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού.

Σημειώνεται ότι το παρόν άρθρο δεν αποτελεί πρόγνωση, αλλά μόνο εκτίμηση μίας πιθανής κατάστασης για το επόμενο διάστημα. Λεπτομέρειες για τον καιρό στην Ελλάδα και στον κόσμο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του northmeteo εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ.

Κορονοϊός και καιρός: Είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα

Οι ιοί οι οποίοι προκαλούν γρίπη ή ηπιότερα κρυολογήματα τύπου κορονοϊού όντως υποχωρούν υπό θερμότερες συνθήκες επειδή οι ιοί εμφανίζουν αυτό που ονομάζουν οι επιστήμονες «εποχικότητα». Ωστόσο, υπάρχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα αν ο ιός SARS-CoV-2 θα παρουσιάσει την ίδια συμπεριφορά.

Αυτοί που ερευνούν τον ιό αυτήν τη στιγμή υποστηρίζουν ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί ο ιός όσο ο καιρός θα μεταβάλλεται σε πιο θερινό μοτίβο. Συγκεκριμένα, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Maryland, Stuart Weston αναφέρει: «Ελπίζω ο ιός να επιδείξει εποχικότητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο ακόμα να ξέρουμε».

Τι συμβαίνει όμως με τις συνθήκες τις οποίες συναντάει ο ιός στον ατμοσφαιρικό αέρα; Η εποχικότητα της γρίπης οφείλεται κατά κάποιους στο γεγονός ότι οι άνθρωποι τον χειμώνα, οπότε και επικρατούν αρκετά πιο κρύες συνθήκες, τείνουν να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, κάτι που κάνει τη μετάδοση του ιού πολύ πιο εύκολη.

Κατά άλλους, οι ξηρότερες συνθήκες που παρατηρούνται τον χειμώνα (αν και αυτό αποτελεί έναν μέσο όρο και μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή) κάνει λιγότερο αποτελεσματική την παγίδευση/απομάκρυνση των ιών μέσω της λειτουργίας του βλεννογόνου της μύτης. Κάποιες μελέτες οι οποίες δημοσιεύθηκαν το 2007 έδειξαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή σχετική υγρασία μπορούν να καταστείλουν τη δραστηριότητα της κοινής γρίπης, καθώς ο ιός σε τέτοιο περιβάλλον σταματάει απολύτως να διασπείρεται.

Ο θερμός αέρας έχει την ικανότητα να «κρατάει» περισσότερη υγρασία με αποτέλεσμα να αποτρέπει την μετάδοση ιών οι οποίοι μεταφέρονται μέσω αέρα. Σε υγρές συνθήκες, ουσιαστικά, τα σταγονίδια του βήχα ή του φτερνίσματος θα προσελκύσουν περισσότερα μόρια ύδατος πάνω τους, θα γίνουν βαρύτερα και θα κατακαθίσουν γρηγορότερα στο έδαφος.

Επιπρόσθετα ο Ian Lipkin, διευθυντής του κέντρου λοιμώξεων του πανεπιστημίου Columbia, υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια του θέρους, όπου η μέρα είναι μεγαλύτερη, η ακτινοβολία UV μπορεί να διασπάσει πιο εύκολα τον ιό της γρίπης, καθώς μπορεί να καταστρέψει το νουκλεϊκό οξύ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η UV ακτινοβολία χρησιμοποιείται για να σκοτώσει βακτήρια και ιούς και να αποστειρώσει εξοπλισμό.

Όσον αφορά τον κορονοϊόφαίνεται να παρουσιάζει παρόμοιο DNA κατά 90% με αυτό του ιού SARS, που είχε σημαντική διασπορά το 2002 ξεκινώντας από το Νοέμβριο και διαρκώντας έως και τον Ιούλιο εκείνου του έτους. Το συγκεκριμένο γεγονός αφήνει ερωτηματικά για το αν τότε ο ιός εμφάνισε εποχικότητα ή απλά εξαλείφθηκε λόγω εφαρμογής σωστών πρακτικών και διαδικασιών πρόληψης.

*Πηγή: northmeteo.gr