Πρωτοβουλία Μακάριου για τα Τενάγη των Φιλίππων: Στρογγυλή τράπεζα για να δοθεί επιτέλους οριστική λύση

«Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν», δηλώνει ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας - Αγώνας να αλλάξει η μελέτη που προβλέπει τα νερά από τα Αμισιανά να καταλήγουν στο... Παληό!

Στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την προσπάθεια οριστικής αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στα Τενάγη των Φιλίππων, προχωράει ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.

Στην πρωτοβουλία αυτή θα κληθούν να  συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, οι βουλευτές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Δράμας και Σερρών, οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Δράμας και Σερρών, οι Δήμαρχοι των Δήμων Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Αμφίπολης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, το ΙΓΜΕ, οι ΤΟΕΒ των Περιφερειακών Ενοτήτων και φυσικά οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας του κ. Λαζαρίδη και μετά από συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα στην Καβάλα, στην οποία θα κατατεθούν απόψεις, αλλά θα υπάρξουν και συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με τα επόμενα βήματα δράσης.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα κινηθεί παράλληλα με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη μελέτη με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Τεναγών Φιλίππων, Ν. Καβάλας-Δράμας-Σερρών», την οποία έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εντολή ανάθεσης που έχει λάβει η συγκεκριμένη εταιρία –την οποία ο κ. Λαζαρίδης επισκέφθηκε και ενημερώθηκε εκτενώς– το βασικό σχέδιο προβλέπει τη διοχέτευση των υδάτων από τα Αμισιανά με υπόγειο αγωγό που θα καταλήγει στο Παληό!

Επειδή η λύση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή οικολογική ανισορροπία στον κόλπο της Καβάλας και σε μια τουριστική περιοχή όπως το Παληό, ο κ. Λαζαρίδης από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη, επισκέφθηκαν στις 10 Μαρτίου τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Στη συνάντηση αυτή οι κ. Λαζαρίδης και Αντωνιάδης ζήτησαν από τον κ. Καραμανλή να διερευνήσει την πιθανότητα τροποποίησης της σύμβασης, έτσι ώστε η εταιρία να αναζητήσει και άλλο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, οι εξελίξεις με την πανδημία «πάγωσαν» τις εξελίξεις.

Με αφορμή την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο κ. Λαζαρίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Αναλαμβάνω σήμερα μια σημαντική πρωτοβουλία. Μπορεί να βρισκόμαστε στο επίκεντρο μια τεράστιας υγειονομικής κρίσης με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία – η αντιμετώπιση των οποίων έχει άμεση προτεραιότητα – ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά όταν πρόκειται για χρονίζοντα προβλήματα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ευελπιστώ να αποτελέσει την αρχή του τέλους σε ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια χιλιάδες αγρότες στα Τενάγη των Φιλίππων.

Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν.

Ήρθε η στιγμή που με σχέδιο, όραμα, συνεργασία και πολύ πολύ δουλειά θα πετύχουμε αυτό που μέχρι σήμερα φάνταζε ακατόρθωτο.

Τρεις Περιφερειακές Ενότητες, επτά Δήμοι, μαζί με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φορείς και τους αγρότες θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε στην πράξη τον πρωτογενή τομέα μέσα από μια λύση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Ενημέρωσα ήδη για την πρωτοβουλία μου τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αντωνιάδη, τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θ. Μουριάδη και τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φ. Αναστασιάδη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην κοινή προσπάθεια.

Οι τυπικές ερωτήσεις στη Βουλή, οι δηλώσεις και το ‘’κλάμα’’ πάνω από το “χυμένο γάλα” των πλημμυρισμένων Τεναγών, τελείωσαν οριστικά και αμετάκλητα».