Βρέθηκαν ίχνη αρκούδας στο Παγγαίο όρος; [βίντεο, φωτογραφίες]

Αν επιβεβαιωθεί η παρουσία της αρκούδας στο Παγγαίο όρος θα είναι μια απόδειξη ότι τα οικοσυστήματα ανακάμπτουν και μπορούν να υποστηρίξουν πληθυσμούς σπάνιων ειδών-Αναφορές για παρουσία αρκούδας και στον κάμπο των Σερρών

Ίχνη μεγάλου ζώου στο χιόνι τα οποία μοιάζουν με αυτά της καφέ αρκούδας ανακάλυψαν περιπατητές του Παγγαίου όρους την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, με τον Τάσο Πολυχρονιάδη να τα απαθανατίζει με φωτογραφίες και βίντεο (βλ. παρακάτω).

Τα ίχνη εθεάθησαν στην προστατευόμενη περιοχή του Παγγαίου, η οποία ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, μια ζώνη ειδικής προστασίας για την ιδιαίτερη πανίδα της, καθώς αποτελεί και μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής και Ειδική Ζώνη Διατήρησης για την ιδιαίτερη χλωρίδα της. Κατά συνέπεια προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Το είδος της καφέ αρκούδας είναι επίσης προστατευόμενο και συναντάται σε σπάνιους πληθυσμούς τόσο στη Βαλκανική Χερσόνησο όσο και στην Ευρώπη. Αν επιβεβαιωθεί η παρουσία της αρκούδας στο Παγγαίο όρος θα είναι ιδιαίτερα χαρμόσυνο γεγονός, καθώς θα είναι μια απτή απόδειξη ότι τα οικοσυστήματα ανακάμπτουν και μπορούν να υποστηρίξουν πληθυσμούς σπανίων ειδών.




Το ζώο είναι νυχτόβιο και ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, ήτοι δεν πλησιάζει κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες και πληθυσμούς. Εν προκειμένω, μια πιθανή κατάβαση του ζώου σε ασυνήθιστα χαμηλό υψόμετρο οφείλεται στην περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Αναφορές για πιθανή εμφάνιση αρκούδας υπάρχουν από μελισσοκόμους και στην Τούμπα Σερρών, ήτοι στον κάμπο των Σερρών, αλλά και στη Δράνοβα στο Μενοίκιο όρος.

Δείτε βίντεο από τα ίχνη