Το Σωματείο Εργαζομένων ΒΦΛ καταγγέλλει «επιλεκτική» αναστολή συμβάσεων στο εργοστάσιο

Οι «135» ζητούν άμεση ανάκληση της αναστολής των συμβάσεών τους λόγω κορονοϊού και την παρέμβαση βουλευτών, Κυβέρνησης, οικονομικών εισαγγελέων και Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Ηεργοδοσία της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού για να «χρεώσει» στο Ελληνικό Δημόσιο τη μισθοδοσία των 135 υπαλλήλων της-μελών του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλει η Διοίκηση του Σωματείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης 15 Απριλίου 2020, οι «135» καταγγέλλουν ότι οι ίδιοι τέθηκαν «επιλεκτικά» σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας τη στιγμή που το Εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης όχι μόνον δεν «πλήττεται», αλλά συνεχίζει να λειτουργεί αδιαλείπτως.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείου Εργαζομένων στην πρώην ΒΦΛ.

Να σταθούν όλοι στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις…

«Μέσω e-mail ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε σε 135 εργαζόμενους της πόλης μας ότι αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας τους σε εφαρμογή του άρθρου 9 της ΠΝΠ 20.3.2020!!! Το Εργοστάσιο Λιπασμάτων στην Καβάλα έχει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη ετησίως και συνεχίζει εν μέσω πανδημίας να λειτουργεί διατηρώντας την κερδοφορία του. Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και τα γνωρίζουμε όλοι!!!

Παρόλα ταύτα όμως ο κ. Λαυρεντιάδης θεώρησε ότι «μπορεί» να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να “πάρει” δημόσιο χρήμα, ως “πληττόμενη” εταιρεία. Μόνο που δεν είναι!!!

Πραγματικά ο κ. Λαυρεντιάδης πιστεύει ότι υποκριτικά και καταχρηστικά μέσω του μορφώματος των παρένθετων εταιριών που έχει δημιουργήσει μπορεί να διαλάθει της προσοχής και να βρει ευκαιρία να επιδοτήσει το δημόσιο, το μισθοδοτικό κόστος για εκατόν τριάντα πέντε εργαζόμενους;;;




Πραγματικά πιστεύει ότι θα αποκαταστήσει το κοινωνικό του πρόσωπο και το όνομα του με επικοινωνιακές δωρεές την ώρα που ουσιαστικά προσπαθεί να εξαπατήσει το Δημόσιο για ακόμη μία φορά και να κερδίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;;;

  • Ζητάμε από τους βουλευτές του Νομού μας να πάρουν θέση και να μην συμμετάσχουν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από τον κ. Λαυρεντιάδη. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ότι το εργοστάσιο λειτουργεί αδιαλείπτως.
  • Ζητάμε από τη Κυβέρνηση άμεσα να γίνει έλεγχος από τα αρμόδια όργανα για να διαπιστωθεί εάν υφίσταται οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην εν τοις πράγμασι δραστηριότητα της ELFE AE. πριν και μετά τον Μάρτιο του 2020.
  • Ζητάμε από την κυβέρνηση να γίνει άμεσα έλεγχος από τα αρμόδια όργανα για το εάν η ELFE AE ασκεί στην πραγματικότητα τη δραστηριότητα που αντιστοιχεί στον ΚΑΔ με τον οποίο αιτείται να ενταχθεί στις “πληττόμενες” επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
  • Ζητάμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει τη συναλλαγή με τον κ. Λαυρεντιάδη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, να εξαιρέσει την ELFE Α.E. από τις “πληττόμενες” εταιρίες και να υποχρεώσει τον κ. Λαυρεντιάδη να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους του.
  • Ζητάμε από τους οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν άμεσα όλες τις παρένθετες εταιρίες του εργοστασίου και τη διαδρομή του χρήματος μεταξύ των.
  • Ζητάμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να ενημερώσει τους συμπολίτες μας και την Κυβέρνηση σε τι στάδιο βρίσκεται η άδεια λειτουργίας της ELFE AΕ.

Τέλος ζητάμε από την εργοδοσία να σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις, να σταματήσει να επιβουλεύεται το δημόσιο χρήμα προς ίδιον όφελος την ώρα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αυτούς που πραγματικά έχουν πληγεί από την πανδημία, να ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ την αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε μια κίνηση σοβαρής και ηθικής στάσης απέναντι σε όλους, να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντί μας καταβάλλοντας τους μισθούς που παρανόμως παρακράτησε και να αποδεχτεί επιτέλους την εργασία μας εντός του εργοστασίου.

Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ο πρόεδρος
Νίκος Βογιατζίδης
Ο γραμματέας
Κώστας Λίτσας