Σοκ στον Πρίνο: 60% κάτω του κόστους πουλήθηκε το τελευταίο φορτίο πετρελαίου στην BP!

Γύρω στα 9 δολάρια το βαρέλι η τιμή, λόγω των δραματικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά - Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Εφημερίδας Νέα Εγνατία

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται η παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο, σύμφωνα με το κύριο θέμα της Καθημερινής Εφημερίδας της Καβάλας Νέα Εγνατία της Δευτέρας 4 Μαΐου 2020 το οποίο τιτλοφορείται «Σοκ στον Πρίνο»!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το τελευταίο φορτίο που αγοράστηκε από την BP στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογράψει μαζί της η Energean, πληρώθηκε προς 9 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή περίπου 60% κάτω του κόστους εξόρυξης!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ της Νέας Εγνατίας:

Η χαμηλότερη τιμή στην ιστορία του Πρίνου

Πρόκειται, όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τομέα των πετρελαίων εδώ και δεκαετίες, για τη χαμηλότερη τιμή στην ιστορία της παραγωγικής δραστηριότητας, αφού ακόμη και αν στα μέσα της δεκαετίας έχει υπάρξει ένα χαμηλότερο απόλυτο νούμερο, είναι σαφές ότι η αξία του τότε δολαρίου ήταν πολύ υψηλότερη σε σχέση με τη σημερινή.

«Είναι πιο λογικό να κλείσει ο Πρίνος και να ψάχνει η εταιρία να φέρνει πετρέλαιο στις αποθήκες για να το πουλά στην αγορά, παρά να παράγει», λέει χαρακτηριστικά πηγή από την αγορά πετρελαίου, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η δραστηριότητα. Και προσθέτει ότι «αν δεν αλλάξει θεαματικά κάτι στην αγορά, η Energean φέτος στην Ελλάδα πάει για τζίρο ίσως και κάτω από τα 10 εκατομμύρια και για διεύρυνση της μαύρης τρύπας που έχει συσσωρεύσει ο Πρίνος».

Η τιμή του πετρελαίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει υποχωρήσει περίπου κατά 70% από την αρχή της χρονιάς, κινούμενη οριακά γύρω από τα 20 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο, το πετρέλαιο του Πρίνου, λόγω των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, πωλείται με σημαντικό discount στην BP.
H κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην αγορά υπάρχει αποθηκευμένο άφθονο πετρέλαιο ακριβώς λόγω της τεράστιας πτώσης της ζήτησης (30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (!) λιγότερα φέτος βλέπουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο International Energy Agency) το οποίο οι αγοραστές μπορούν να προμηθευτούν σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το πρόβλημα που εκδηλώθηκε πριν λίγες ημέρες με το αμερικανικό αργό, η τιμή του οποίου γύρισε σε αρνητικό επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία.

Με απλά λόγια, οι έμποροι που είχαν αμερικανικό αργό στη διάθεσή τους, έφτασαν να… πληρώνουν για να τους το αγοράσει κάποιος!

To γηρασμένο κοίτασμα και η αδυναμία χρηματοδότησης νέων επενδύσεων

Η απαξίωση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια, κυρίως λόγω της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει καταστήσει τις τράπεζες απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια στον χώρο. Το πρόβλημα στον Πρίνο ήταν έντονο και προς τη μεγάλης πτώσης των τιμών, καθώς λόγω της γήρανσης του κοιτάσματος, η εξόρυξη απαιτεί συνεχώς επενδύσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατόν ούτε να αποσβεστούν και, πλέον, ούτε καν να χρηματοδοτηθούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Energean αναγκάστηκε να αποσύρει πέρυσι από τις εξέδρες το γεωτρύπανο Energean Force, αφού δεν ήταν δυνατό να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το γεωτρύπανο είναι πλέον προς πώληση, ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει περίπου 50 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί με την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος το 2015.

Η δραστηριότητα στον Πρίνο έφερε το 2019 λειτουργικές ζημιές άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρία η οποία ανέστειλε για φέτος όλες τις επενδύσεις στον κόλπο της Καβάλας (περίπου 80 εκατ. δολάρια), αλλά το πλήγμα της κατάρρευσης των τιμών είναι ακόμη πιο ισχυρό. Την κατάσταση περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «προσπαθούμε να αποφύγουμε το μοιραίο για τον Πρίνο»…

Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα παρακολουθεί στενά και η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να προβλέψει κάποια λύση.