Νερόμυλος Παλαιάς Καβάλας: Σκουπίδια κάτω απ’ τη βιβλιοθήκη [φωτογραφίες]

Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες του χώρου αλλά και του περιβαλλοντικού μονοπατιού, μετά την άρση της καραντίνας, όμως ορισμένοι θέλησαν να αφήσουν τα σημάδια τους αφήνοντας τα απορρίμματα τους εκεί, τα οποία μάζεψαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού

Δεν βγήκαν μόνο στις παραλίες και στο λιμάνι οι Καβαλιώτες μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού. Πήραν και τα… βουνά για να χαρούν τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής. Ένα από τα σημεία που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο το τελευταίο διάστημα ήταν και το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλαιάς Καβάλας και ο χώρος του Νερόμυλου, που όπως είναι γνωστό αποτελεί κάθε χρόνο το κεντρικό σημείο αναφοράς του Φεστιβάλ Wood Water Wild.

Σ’ αυτόν το χώρο όμως κάποιοι θέλησαν να αφήσουν «πειστήρια» της επίσκεψης τους, παρατώντας τα σκουπίδια τους και αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι για πολλούς απ’ αυτούς η προστασία της φύσης αποτελεί κενό γράμμα και ότι ο πολιτισμός (γιατί εν τέλει περί αυτού πρόκειται) είναι μια έννοια που τους αφορά περισσότερο ως λέξη και λιγότερο ως πράξη! Πόσο μάλλον όταν ο άτυπος χώρος απόθεσης των απορριμμάτων τους ήταν ακριβώς κάτω από τη μικρή ξύλινη βιβλιοθήκη που έχει δημιουργηθεί για να δανείζεται ο οποιοσδήποτε απ’ εκεί βιβλία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος…

Μπορεί ο όγκος των σκουπιδιών να μην ήταν τόσο μεγάλος όσος ο αριθμός των επισκεπτών στο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία αυτών που τον επισκέφτηκαν έπραξαν το αυτονόητο, δηλαδή πέταξαν τα σκουπίδια τους στα καλαθάκια, ή ακόμα καλύτερα τα πήραν μαζί τους για να τα πετάξουν στους μεγάλους κάδους απορριμμάτων, ωστόσο αυτοί οι λίγοι έκαναν «αισθητή» την παρουσία τους! Γι’ αυτόν το λόγο ανάγκασαν και τα μέλη του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου της Παλαιάς Καβάλας να σβήσουν τις ασχήμιες και να καθαρίσουν το χώρο, όπως κάνουν άλλωστε όποτε χρειαστεί.

Η παρέμβαση τους πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαΐου, αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στον καθαρισμό του χώρου στο Νερόμυλο. Επεκτάθηκε και σε παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας στο μονοπάτι και στην περίφραξη του. Το σημείο όμως, που αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο από την Καβάλα αλλά και τις γύρω περιοχές, χρειάζεται επειγόντως άμεσες παρεμβάσεις μεγάλης έκτασης. Οι ζημιές, είτε λόγω του ανθρώπινου παράγοντα, είτε λόγω της φθοράς του χρόνου και των κατολισθήσεων που έχουν συμβεί (μετά από έντονες βροχοπτώσεις), είναι πολλές και δεν μπορούν να αποκατασταθούν με τη φιλότιμη και εθελοντική προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.