Καιρός: Μετά τη ζέστη έρχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας [καιρικός χάρτης]

Μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου η πτώση της θερμοκρασίας η οποία επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα-Πότε θα επηρεαστεί από τα φαινόμενα η Ανατολική Μακεδονία-Ενδείξεις για άστατο καιρό στα ηπειρωτικά με απογευματινές μπόρες και τις επόμενες ημέρες

Σταδιακά από το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου 2020 αναμένεται ψυχρότερες αέριες μάζες να αρχίσουν να «πολιορκούν» τη χώρα μας από τα δυτικά. Η πρώτη φάση της μεταβολής συνδέεται με ένα υπό-διάλυση ψυχρό μέτωπο το οποίο, κινούμενο από την Ιταλία ανατολικότερα, μέσα στην Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 θα καταφέρει να δώσει ένα πρώτο κύμα καταιγίδων (ίσως σημαντικής έντασης) σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.

Εδώ τον πρώτο λόγο θα έχουν ορεινά-ημιορεινά τμήματα, ενώ οι εγγύτερες, στα ορεινά αυτά τμήματα, πεδινές περιοχές δεν αποκλείεται να δεχθούν κάποια σύντομα επεισόδια καταιγίδων ή σύντομης μπόρας. Ο καιρός θα πρέπει πρόσκαιρα να βελτιωθεί μέσα στο βράδυ.

Στο δεύτερο κύμα βροχών και καταιγίδων φαίνεται να συνδυάζεται μία διαταραχή μέσης τροπόσφαιρας με ένα νέο υπό διάλυση ψυχρό μέτωπο, αυτή τη φορά προερχόμενο από τα Βαλκάνια. Η συγκεκριμένη κατάσταση φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες αστάθειας (σύγκλιση επιφανειακών ανέμων στην επιφάνεια και ανωμεταφορά θερμών και υγρών αερίων μαζών σε ένα ψυχρότερο περιβάλλον στη μέση τροπόσφαιρα), αρχικά στα δυτικά και βόρεια και καθώς αυτό θα κινείται νοτιότερα και στις υπόλοιπες ανατολικές και νότιες περιοχές (δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και τα βόρεια της Κρήτης).

Ωστόσο, τα εντονότερα φαινόμενα στο πέρασμα αυτού του μετώπου αναμένονται στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα με έμφαση σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, όπου δεν αποκλείονται και χαλαζοπτώσεις, ενώ η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας αναμένεται να επηρεαστεί με βροχές και πιθανώς τοπικά και καταιγίδες -με τα μέχρι τώρα στοιχεία να μη δείχνουν έντονα φαινόμενα– την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για μία σύντομη μεταβολή-πέρασμα.

Όσον αφορά τους ανέμους, αναμένεται βόρειοι άνεμοι να ενταθούν σταδιακά μέσα στο Αιγαίο από την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 σε εντάσεις έως και 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά από την Τετάρτη το βράδυ, με αποτέλεσμα το μεσημέρι της Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 ο υδράργυρος να βρίσκεται έως και 10°C χαμηλότερα σε σχέση με την Τετάρτη.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται έως τις 26-27 Μαΐου 2020 ο καιρός να παραμείνει κατά διαστήματα άστατος στα ηπειρωτικά με απογευματινές μπόρες.

*Πηγή: northmeteo.gr

Περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ.