ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Πετρέλαια Καβάλας: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Ανοιχτό κάλεσμα της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ προς τους εργαζομένους στα Πετρέλαια Καβάλας και βολές κατά της νυν, αλλά και των πρώην κυβερνήσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν διαχρονικά τους εργαζομένους

Ανοιχτό κάλεσμα προς τους εργαζομένους στα Πετρέλαια Καβάλας απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, με βασικό σύνθημα «Μην αποδεχτείτε να θυσιαστείτε εσείς για τα κέρδη της εταιρείας», ενώ βάλλει κατά της νυν, αλλά και των πρώην κυβερνήσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν διαχρονικά τους εργαζομένους στα Πετρέλαια της Καβάλας και ευρύτερα τους εργαζόμενους σε κάθε παραγωγική μονάδα.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Συνάδελφοι,
Το ΚΚΕ απευθύνεται σε εσάς που όλα αυτά τα χρόνια παλεύετε καθημερινά για το μεροκάματο σε μια κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, παραγωγική μονάδα, στη μοναδική μέχρι σήμερα εξορυκτική πετρελαιοπαραγωγική μονάδα, που σε διαφορετικές συνθήκες θα αποτελούσε σημαντική εφεδρεία για τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες και θα διασφάλιζε σε εσάς και τις οικογένειές σας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συγκροτημένα δικαιώματα, σιγουριά για το μέλλον. Όλα αυτά βέβαια σε μια ριζικά διαφορετική κοινωνική, πολιτική και οικονομική οργάνωση, με τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα, την παραγωγή να διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό και την εξουσία στα χέρια των εργατών. Σε αυτό το πλαίσιο το κριτήριο της παραγωγής θα ήταν οι ανάγκες του λαού.

Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με την καπιταλιστική οικονομία και τους νόμους της, με υπέρτατο αυτόν του κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για αυτό και ο δικός σας μόχθος φέρνει εκατομμύρια στις τσέπες μιας χούφτας μετόχων της εταιρείας και σε εσάς ανασφάλεια, την απειλή να χάσετε τη δουλειά σας, επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά σας δικαιώματα. Την ίδια ώρα η περιοχή μας κάνει πρωταθλητισμό στην ενεργειακή φτώχεια με το λαό να ξεπαγιάζει το χειμώνα, με τις ανάγκες του να βρίσκονται στο περιθώριο.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με τις άμεσες και έμμεσες απειλές της «Ενεργειακής» για λουκέτο αποδεικνύουν ότι όσες θυσίες και να καταθέσετε στο όνομα της «κοινής προσπάθειας εργαζομένων και εταιρείας», αυτές δεν είναι αρκετές για αυτούς που θησαυρίζουν από τον ιδρώτα των εργατών. Σήμερα σας ζητούν να βάλετε για μια ακόμα φορά πλάτη και να αποδεχτείτε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, χωρίς να αποκλείονται στο μέλλον απολύσεις. Τα ζητούν από εσάς που όλα τα τελευταία χρόνια είδατε μισθούς και δικαιώματα να μειώνονται, που με θυσίες κρατήσατε ανοιχτά τα πετρέλαια («αυτοδιαχείριση» και «εξυγίανση»), κάθε νέα πρόσληψη συναδέλφου αφορούσε εργολαβικές εταιρείες με σαφώς χειρότερους όρους. Σας ζητούν να κάνετε υπομονή γιατί τάχα «τα μέτρα αυτά θα είναι προσωρινά», για μερικούς μήνες. Ο λαός μας όμως σοφά λέει «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και αυτό αποδείχθηκε και με τις απολύσεις («οικειοθελείς αποχωρήσεις») των συναδέλφων σας από το γεωτρύπανο που απέσυρε η εταιρεία.

Επικαλούνται την άσχημη «συγκυρία» με την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς λες και για αυτό ευθύνεστε εσείς! Προβάλουν τις επενδύσεις που έκαναν λες και τις έκαναν για εσάς και όχι για να ανεβάσουν τη δική τους κερδοφορία! Θυμήθηκαν τώρα «τη συμβολή της εταιρείας στην τοπική κοινωνία και οικονομία», την «κοινωνική εταιρική ευθύνη» που επιδεικνύουν, αναζητώντας άλλοθι για να στείλουν το λογαριασμό σε εσάς!

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Συνάδελφοι,
Ξέρετε από την πείρα σας ότι έχετε απέναντί σας μια σκληρή ταξική πολιτική. Όπως οι προηγούμενες έτσι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν βρίσκονται στο πλευρό σας. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η στάση «Πόντιου Πιλάτου» που κρατά (επί της ουσίας στέκεται στο μέρος του εργοδότη) στην υπόθεση των 130 εργαζομένων της ΒΦΛ. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα εξαπτέρυγά τους μας φόρτωσαν με 3 μνημόνια, συνηγορούν στο να ξεπεράσουμε τη νέα καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία «όλοι μαζί», δηλαδή τα σπασμένα να τα ξαναπληρώσει ο λαός!

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συζήτηση στη βουλή της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ. Ο υφυπουργός, αφού δικαιολόγησε πλήρως την τακτική της εταιρείας, επικαλούμενος την «αύξηση» του κόστους εξόρυξης, δήλωσε πως «το κοίτασμα θα συνεχίσει την αδιάλειπτη παραγωγή». Ωστόσο, δεν έδωσε την παραμικρή δέσμευση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, περιοριζόμενος να αναφέρει πως η κυβέρνηση θα κάνει ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την εταιρεία στις δικές σας πλάτες τα νέα «δώρα», προνόμια, φοροαπαλλαγές, ζεστό κρατικό χρήμα, νέες «επενδύσεις» (στο τραπέζι είναι και η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου).

Απέναντι σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε να «αντιπαρατεθεί» γιατί… «ο υφυπουργός δεν γνωρίζει το θέμα, είναι αναρμόδιος» και άλλα παρόμοια φαιδρά. Φυσικά για την ταμπακέρα… κατάπιε τη γλώσσα του αφού την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας υπηρέτησε ως κυβέρνηση και υποστηρίζει και σήμερα ως αντιπολίτευση. Μια πολιτική που παραδίνει τον πλούτο της χώρας και του λαού μας στα μονοπωλιακά μεγαθήρια και καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Συνάδελφοι,
Μην αποδεχτείτε να θυσιαστείτε εσείς για τα κέρδη της εταιρείας. Αυτοί που είναι έτοιμοι να σας προτείνουν για… λίγους μήνες περικοπές των μισθών!!! Δεν στέκονται στο πλευρό σας αλλά στρογγυλοκάθονται ήδη στις καρέκλες της εταιρείας.

Με το δικό σας αγώνα και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Καβάλας και τον λαό στο πλευρό σας μπορούμε να βάλουμε φρένο στα αντεργατικά σχέδια!

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!