Καιρός: Συνεχίζεται η αστάθεια. Έρχονται θερμότερες μέρες; Και αν ναι για πόσο; [καιρικός χάρτης]

Μια εξειδικευμένη εκτίμηση από την ομάδα του Northmeteo για την τάση του καιρού το πρώτο μισό του Ιουνίου-Θα συνεχιστούν οι βροχές και οι καταιγίδες τις επόμενες ημέρες με έμφαση την Κυριακή και τη Δευτέρα

Με καιρική αστάθεια κλείνει ο Μάιος και ξεκινάει ο Ιούνιος, καθώς την Κυριακή 30 Μαΐου 2020 και τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, για την Ανατολική Μακεδονία και την Καβάλα, με την αστάθεια να επιμένει σχεδόν όλη την ερχόμενη εβδομάδα, με τάση περιορισμού των φαινομένων προς το τέλος της, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 20-21 βαθμούς Κελσίου, κυμαινόμενη σε ελαφρώς χαμηλά, για την εποχή, επίπεδα.

Μια εκτίμηση για τις επόμενες ημέρες από το Νorthmeteo

Το έτος 2020 μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι καμία εποχή δεν έχει την δική της «ταυτότητα». Μπαίνοντας στο καλοκαίρι θα περιμέναμε ο καιρός να ζεστάνει. Τι όμως τελικά ισχύει;

Το διάστημα 1-5 Ιουνίου 2020 αναμένουμε σταδιακά την άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα προς περιοχές του βόρειου Ατλαντικού. Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα, αφού ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί σε τμήματα της χώρας.

Ωστόσο, αυτή η άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα θα επιτρέψει ψυχρότερες αέριες μάζες από τη Γροιλανδία και τον Αρκτικό ωκεανό να κινηθούν νοτιότερα, δημιουργώντας πιθανότατα μία αρκετά ισχυρή και οργανωμένη ύφεση (ή και οικογένεια υφέσεων) πάνω από τη Σκανδιναβία (4-6 Ιουνίου 2020). Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να μεταβάλλει σημαντικά τον καιρό της κεντροβόρειας Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου), η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα διανύει μία ιδιαίτερα θερμή και ξηρή περίοδο.

Επιπλέον, ψυχρές αέριες μάζες από την ισχυρή διαταραχή στη βόρεια Ευρώπη δεν αποκλείεται να κινούνται νότια-νοτιοδυτικά με αποτέλεσμα να επηρεάζουν κατά διαστήματα και περιοχές της κεντροδυτικής Μεσογείου με κατά βάση θερμικές καταιγίδες τις μεσημβινές-απογευματινές ώρες.

Το διάστημα 5-9 Ιουνίου 2020, όλη αυτή η κατάσταση η οποία θα δημιουργηθεί στην κεντροβόρεια Ευρώπη, θα επιτρέψει σε θερμότερες αέριες μάζες εξ Αφρικής να κινηθούν βορειοανατολικότερα επηρεάζοντας τμήματα της Ιταλίας και της Ελλάδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε τα θερμόμετρά μας να καταγράφουν και πάλι θερμοκρασίες λίγο πάνω από τους 30°C στα ηπειρωτικά τμήματα.

Ωστόσο και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, αυτή η κατάσταση δε φαίνεται να κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν τον άστατο και όχι τόσο θερμό καιρό να επανέρχεται μετά τις 10 Ιουνίου 2020 στη χώρα μας (τουλάχιστον στα κεντρικά και βόρεια τμήματα), καθώς η εγκλωβισμένη ψυχρή αέρια μάζα της κεντρικής Ευρώπης φαίνεται να έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής και τάση νοτιότερης κίνησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ.

*Πηγή: northmeteo.gr φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχαρης-Meteokav Team