Χαλάει ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Πού θα «χτυπήσει» και πότε θα υποχωρήσει η κακοκαιρία

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού-Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από τα φαινόμενα τα οποία «φέρνει» το βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία και αν είναι μέσα σε αυτές ο Νομός Καβάλας

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020, καθώς πολύ βαθύ και σπάνιο για την εποχή χαμηλό βαρομετρικό στη Νότια Ιταλία κινείται προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες έως 8 μποφόρ, κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Οι περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν κυρίως είναι: Ιόνιο, Επτάνησα, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο, Αχαΐα, Ναυπακτία, Βόρεια Θεσσαλία, Μακεδονία και Χαλκιδική. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ίσως έντονες. Τα φαινόμενα δε φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τα Ανατολικά και Νότια, καθώς και το Νότιο Αιγαίο.

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 στα ηπειρωτικά και στο βόρειο Αιγαίο αρχικά θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο ανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όσον αφορά την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν ενδείξεις για φαινόμενα, ωστόσο είναι επισφαλής η οποιαδήποτε εκτίμηση, ειδικά αυτήν την εποχή όπου η αστάθεια «ζει» στην ατμόσφαιρα.

Πάντως ο Νομός Καβάλας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από έντονα φαινόμενα, παρά μόνο από ασθενείς τοπικές βροχές, πλην της πιθανότητας για τοπικές μπόρες τα ξημερώματα της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ.

*Πηγή: ΕΜΥ, xalazi.gr Φωτογραφία: Γιάννης Ζάχαρης-Meteokav Team