Αμερικανικό «μάτι» επάνω από το Λιμάνι της Καβάλας αλλά και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου

Νέες δηλώσεις Πάιατ επικαιροποιούν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Καβάλα μέσω της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC)

Εδώ και μήνες είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Αμερικανών να «χτυπήσουν» προς ιδιωτικοποίηση λιμένες της χώρας, με προτεραιότητά τους αυτούς της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου αλλά και της Καβάλας.

Την πρόθεση των ΗΠΑ να προβούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) επανέλαβε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Σε ό,τι αφορά την Καβάλα, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε όχι μόνον στο εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β΄» αλλά και στην υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα».

Στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής 7 Ιουνίου 2020, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ως επενδυτικό στόχο τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, δηλώνοντας ότι «βλέπουμε τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ως μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της Σύρου, όπου μια αμερικανική εταιρεία, η Onex, συνεργάστηκε με επιτυχία με δύο ελληνικές κυβερνήσεις». Μάλιστα ανέφερε ότι θα ήταν «ένα τεράστιο βήμα εάν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μια επιλογή για την επόμενη γενιά φρεγατών της Ελλάδας και να κάνουμε την συμπαραγωγής τους στην Ελευσίνα», και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα από τα πράγματα που αμερικανικές εταιρείες κάνουν πολύ καλά».

Ο κ Παιατ υπογράμμισε ακόμη ότι «η DFC έχει επίσης προτεραιότητα σε ολόκληρο το πλέγμα έργων γύρω από την Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση λιμένων, το FSRU, τον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο της Καβάλας, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας». Ενώ «όσον αφορά την DFC, η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τους στην Ευρώπη».