Καβάλα, Ιούνιος-Ιούλιος 2020: Παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία, ιδανικό μείγμα για πυρκαγιές-Τι «λένε» τα στοιχεία

Πόσο νερό «έπεσε» τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τις καταγραφές του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου-Τα αρνητικά ρεκόρ και οι ζέστες που έρχονται

Το φετινό καλοκαίρι είναι ένα από τα δύσκολα καλοκαίρια όσον αφορά την πυρασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και στον Νομό Καβάλας ειδικότερα, λόγω των κλιματικών συνθηκών και δη της παρατεταμένης ανομβρίας και της ξηρασίας.

Αυτό «λένε» και τα στοιχεία από τον Μετεωρολογικό Σταθμό της Νέας Περάμου, με τον υπεύθυνό του και πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Περάμου, Μάκη Ζουμπλιό να εξηγεί γιατί φέτος το καλοκαίρι το κλιματικό μείγμα είναι εκρηκτικό και ιδανικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Αρνητικό ρεκόρ υετού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές φέτος διανύουμε μια άνομβρη καλοκαιρινή περίοδο η οποία για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο το ύψος του υετού (της πτώση ή εναπόθεσης στο έδαφος προϊόντων του ύδατος -σε υγρή ή στερεά μορφή, επιμερισμένη- τα οποία προέρχονται από συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας) αγγίζει τα 21,4mm στις 54 ημέρες (μέχρι σήμερα).

Η παρατεταμένη ανομβρία διαρκεί ήδη σχεδόν 33 ημέρες, ενώ με βάση τις προγνώσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς θα έχουμε ακόμη πιο θερμές ημέρες (περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ). Αντίστοιχα ο Ιούνιος και Ιούλιος του 2019 είχαν δώσει 95mm υετού με τον Ιούλιο του 2019 να γράφει συνολικά 74mm, ένα αρκετά μεγάλο ύψος υετού.

Στα ίδια… βρόχινα δεδομένα κινήθηκε και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2018 με περίπου 90mm υετού και αντίστοιχα ο Ιούνιος και Ιούλιος του 2017 που άγγιζαν και αυτοί τα 90mm υετού,

Διαπιστώνουμε λοιπόν με βάση τις καταγραφές του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου, ο οποίος δίνει ένα γενικό αντιπροσωπευτικό δείγμα των κλιματικών καταγραφών της περιοχής, ότι το φετινό καλοκαίρι σπάει το βροχερό σερί των προηγούμενων ετών και θυμίζει καλοκαίρι 2016 το οποίο όσο αφορά τον υετό-θερμοκρασία είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Η ιδιαιτερότητα επίσης η οποία φέτος έχει σημασία είναι ότι οι προηγούμενοι βροχεροί μήνες της άνοιξης, αλλά και τα 20mm υετού του Ιουνίου τα οποία μοιράστηκαν σε 9 ήμερες μέσα στον μηνά, δηλαδή έβρεχε ανά 3 ημέρες από λίγο, τροφοδότησαν τη βλάστηση η οποία αναπτύχθηκε γρήγορα, ενώ μετά τις 21 Ιουνίου όπου πλέον ουσιαστικά μπήκαμε (πλην τοπικών εξαιρέσεων) στην περίοδο της ανομβρίας, είχαμε θερμά επεισόδια στα τέλη του μήνα με μέγιστη θερμοκρασία τους 34 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν τοπικά και παραπάνω, καθώς και ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι έφταναν έως και τα 5 μποφόρ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η βλάστηση να χάσει την υγρασία της και να ξεραθεί. Ο Ιούλιος συνεχίζει στις αρχές του να έχει θερμά επεισόδια με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου και ανέμους οι οποίοι έφταναν τα 6 μποφόρ.

Τις τελευταίες μέρες, ήτοι στα μέσα του Ιουλίου, είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας καυτής και επικίνδυνης αντιπυρικής περιόδου, με βάση τα κλιματικά δεδομένα, κατά την οποία το παραμικρό γεγονός θα μπορούσε δυνητικά να δώσει εύκολα πυρκαγιά η οποία το ίδιο εύκολα θα μπορούσε να επεκταθεί.