Εμφανίστηκε λιθόκερος σε παραλία της Καβάλας! [φωτογραφίες]

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης-Είναι σαρκοφάγο και τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια-Τι προκαλεί στον άνθρωπο το δάγκωμά του

Με ένα έντομο το οποίο έμοιαζε με γιγάντια κατσαρίδα ήρθαν αντιμέτωποι οι έκπληκτοι λουόμενοι στην παραλία της Καλαμίτσας στην Καβάλα.

Πρόκειται για έναν λιθόκερο ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Ο λιθόκερος είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 2-3 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά. Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της οικογένειας Belostomatidae, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας. Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες, αλλά δεν προκαλεί θάνατο, εκτός και αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.

Υπενθυμίζεται πως ένας λιθόκερος απασχόλησε έντονα τα ελληνικά ΜΜΕ, όταν εμφανίσθηκε το 2018 έξω από το κτίριο του δημαρχείου της Λαμίας, ενώ το 2019 υπήρξε αναφορά για εμφάνισή του στην παραλία της Λακκόπετρας στην Αχαΐα. Επίσης, το 2020 εμφανίστηκε σε παραλίες της Χαλκιδικής, αλλά και στο κέντρο της Κομοτηνής!

*Οι φωτογραφίες είναι της Δήμητρας Γάιτα