Καβάλα: Επιτυχής επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης χελώνας Caretta Caretta [φωτογραφίες]

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, Λιμενικό, Άρης Χρηστίδης και Στάθης Συμεωνίδης έστησαν μια «γέφυρα» σωτηρίας για το άτυχο ζώο το οποίο βρέθηκε τραυματισμένο στο κεφάλι από χτύπημα με βαρύ αντικείμενο

Μια θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta τραυματισμένη στο κεφάλι βρέθηκε σε παραλία της Κεραμωτής Καβάλας το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2020. Άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν κοντά της προσπάθησαν να τη βάλουν στο νερό, αλλά αυτή ξαναέβγαινε στην ακτή. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Κεραμωτής και το Λιμεναρχείο Καβάλας.

Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε με υπηρεσιακό όχημα στην Καβάλα αργά το απόγευμα, απ’ όπου το παρέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, Άρης Χρηστίδης και το μετέφερε στο ΙΝΑΛΕ.

Η χελώνα η οποία έχει μήκος καβουκιού 66 εκατοστά και βάρος γύρω στα 45 κιλά, έφερε ελαφρύ κάταγμα στο κεφάλι από χτύπημα με βαρύ αντικείμενο. Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από το προσωπικό του ΙΝΑΛΕ, καθαρίστηκε η πληγή με αντιβιοτικές αλοιφές και τοποθετήθηκε σε δεξαμενή χωρίς νερό, αλλά με πρόνοια ώστε να μην αφυδατωθεί (κάλυψη με βρεγμένο με θαλασσινό νερό πανί κ.ά.). Εκεί θα παραμείνει μέχρι να κλείσει η πληγή και να αναρρώσει. Ο κτηνίατρος, Στάθης Συμεωνίδης κλήθηκε να της χορηγήσει προληπτικά αντιβίωση, ενώ έγινε επαφή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή του περιστατικού και για περαιτέρω οδηγίες.

Η πρόγνωση για την κατάστασή της δείχνει καλή, δεν κινδυνεύει και υπάρχει ελπίδα να αναρρώσει γρήγορα. Αν όλα πάνε καλά, σε λιγότερο από έναν μήνα θα είναι σε θέση να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη δεξαμενή με θαλασσινό νερό και αργότερα να απελευθερωθεί σε παραλία της περιοχής.

Το ΙΝΑΛΕ ευχαριστεί το Λιμεναρχείο Καβάλας και όλους όσοι ενημέρωσαν και βοήθησαν στην μεταφορά της, καθώς και τον κτηνίατρο ο οποίος προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς.