Ο καιρός στο… lockdown: Ποια θα είναι η καιρική «ταυτότητα» του Νοεμβρίου [χάρτης]

Η «χειμερινή αύρα» όσον αφορά τις θερμοκρασίες, το σενάριο για τα πρώτα χιόνια και ο ρόλος της κάλυψης σχεδόν ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου από έναν τεράστιο αντικυκλώνα

Είναι αλήθεια ότι από τα μέσα Οκτώβρη και μετά το φθινόπωρο στην Ελλάδα θυμίζει αρκετά αυτό που επιτάσσει η κλιματολογία της χώρας μας, τουλάχιστον θερμοκρασιακά. Ο υετός, ωστόσο, για την ώρα κινείται σε χαμηλότερα των κλιματικών επίπεδα. Πώς όμως φαίνεται να εξελίσσεται ο καιρός το επόμενο δεκαπενθήμερο σύμφωνα με τα καιρικά μοντέλα και τα πιθανά σενάρια;

Προς τα μέσα/τέλη της ερχόμενης εβδομάδας μετά τις 12 Νοεμβρίου 2020 σταδιακά θα πρέπει να αρχίσουμε να νιώθουμε μία «χειμερινή αύρα» τουλάχιστον όσον αφορά τις θερμοκρασίες στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η κάλυψη σχεδόν ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου από έναν τεράστιο αντικυκλώνα (σύστημα καλοκαιρίας το οποίο δεν επιτρέπει ιδιαίτερα φαινόμενα στις περιοχές που καταλαμβάνει). Αυτό το σύστημα αναμένεται να «ωθήσει» ψυχρές αέριες μάζες από τη Ρωσία προς την περιοχή μας, καθιστώντας τελικά την ανατολική Μεσόγειο τη μοναδική περιοχή στην Ευρώπη η οποία το επόμενο διάστημα θα έχει κάποια καιρική δραστηριότητα.

Η τάση του καιρού το διάστημα 14-17 Νοεμβρίου 2020

Προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να επικρατεί βορειοανατολικό ρεύμα στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό σημαίνει συννεφιά στα ανατολικότερα τμήματα της χώρας μας με κάποιες βροχές κυρίως από τα νοτιότερα της Μακεδονίας, την ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα. Βεβαίως λεπτομέρειες δεν προκύπτουν από τώρα. Δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να επηρεαστούν από ασθενή φαινόμενα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όμως ο κύριος όγκος φαινομένων αυτής της «κακοκαιρίας» θα εντοπίζεται μέσα στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι θα σημειωθούν και τα πρώτα χιόνια σε ορεινά/ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε νιφάδες ακόμη και σε περιοχές άνω των 800-1.100 μέτρων.

Πώς θα κυλήσει ο υπόλοιπος μήνας

Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, η προγνωσιμότητα πέφτει σημαντικά όσο προχωράμε στο «προγνωστικό μέλλον». Αν και η εικόνα η οποία επικρατεί αυτήν τη στιγμή είναι ασαφής, υπάρχει σημαντική πιθανότητα, αυτό το μοτίβο κυκλοφορίας να παραμείνει και μετά τις 17 Νοεμβρίου 2020 στην Ευρώπη, με κάποια ισχυροποίηση της ύφεσης στον Ατλαντικό, αλλά και με επιμονή των αντικυκλωνικών πεδίων στη βόρεια και νοτιοδυτική/δυτική Ευρώπη. Αυτό για τη χώρα μας σημαίνει ότι υπάρχει μία αξιόλογη πιθανότητα ο ψυχρός καιρός να παραμείνει με κάποιες βροχές και χιόνια σε ορεινότερα τμήματα.

Το θερμότερο σενάριο για την περιοχή μας είναι ο υδράργυρος να παραμείνει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σαφώς υπάρχουν ακραία χειμερινά σενάρια, όμως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις για να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο.

Ο χάρτης με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη

Περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του meteokav εδώ.

*Πηγή: northmeteo.gr