Καβάλα: Lockdown στην περιβαλλοντική ευαισθησία. Εικόνες εγκατάλειψης στο περιαστικό δάσος [φωτογραφίες]

Σκουπίδια, μπάζα, πλαστικά, τάσια σε... θάμνους, παρατημένα κτίρια, πεσμένες πινακίδες σήμανσης και κορμοί «νεκρών» δέντρων συνθέτουν τη διαχρονική εικόνα ενός πάλαι ποτέ ιδανικού τόπου για περίπατο

Περιαστικό δάσος της Καβάλας. Ιδανικό μέρος για πεζοπορία, αναντικατάστατος πνεύμονας οξυγόνου και εξορμήσεων δίπλα στην πόλη, πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το δάσος τείνει να γίνει ένα παραμελημένο αξιοθέατο, γεμάτο σκουπίδια, λίγο πριν μπει στην εντατική της λήθης

Στα συνηθισμένα σκουπίδια (πλαστικά και μεταλλικά μπουκάλια, σακούλες, χαρτιά και φελιζόλ), προστέθηκαν και πιο πρωτότυπα, όπως είναι τα… τάσια αυτοκινήτων σε θάμνους, αλλά και πιο… επίκαιρα σκουπίδια, όπως είναι οι μάσκες.

Σε πολλά σημεία υπάρχουν παρατημένα ρούχα μεταναστών οι οποίοι διανυκτερεύουν σε διάφορα σημεία πριν συνεχίσουν την πορεία τους ανατολικά.

Όσον αφορά τα σημεία από τα οποία ξεκινούν τα μονοπάτια και η πρόσβαση από τον κόσμο είναι πιο εύκολη, παρατηρούνται σκουπιδότοποι ακόμη και δίπλα σε κάδους σκουπιδιών.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις (τουαλέτες, βρύσες, κιόσκια, ταμπέλες και παγκάκια) εδώ και χρόνια είναι παρατημένες, ενώ μονοπάτια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί λόγω της βλάστησης και των πεσμένων δέντρων.

Παρόμοιες εικόνες παρατηρούνται και σε πράσινους πνεύμονες εντός του αστικού ιστού, όπως είναι το άλσος της Παναγούδας και των Πεντακοσίων.

Αντί επιλόγου: Το περιαστικό δάσος της Καβάλας πρέπει να τύχει προσοχής, του οφείλεται, θεσμικής και ατομικής. Η έλλειψη αυτής -όσο οξύμωρο και αν ακούγεται- αποκαλύφθηκε σε περίοδο περιορισμών στην κυκλοφορία. Ας μη γίνει συνήθεια