Επέκταση δικτύων φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο του έργου

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε στους 27 μήνες από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης και αφορούν τη σύνδεση 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών

Ποδαρικό με δημοπράτηση για το 2021 έκανε και η ΔΕΔΑ, καθώς ανακοινώθηκε η δημοπράτηση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για το έργο με τίτλο «Επέκταση χαλύβδινου δικτύου (19 bar), δικτύου πολυαιθυλενίου, και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4 bar), στην Καβάλα-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», το οποίο συμπληρώνει την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου στη συγκεκριμένη Περιφέρεια που αποτελεί την πρώτη που εντάχθηκε στο 5ετές πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 8 εκ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 6,5 εκ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ) και η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2021, ενώ στις 10 του ίδιου μήνα θα γίνει και η αποσφράγιση των φακέλων για την ανάδειξη του μειοδότη.

Η διάρκεια των έργων ορίστηκε στους 27 μήνες από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης, ενώ η χρηματοδότηση του έργου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Φυσικό αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά:

  • τη μελέτη, κατασκευή και ενεργοποίηση χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης, εγκατάσταση σταθμού διανομής ο οποίος θα τροφοδοτήσει δίκτυο χαμηλής πίεσης
  • την κατασκευή δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar)
  • την εγκατάσταση σελών παροχής επί του δικτύου
  • την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως τον ρυθμιστή (4 bar)
  • την εγκατάσταση ρυθμιστών
  • την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar)
  • την εγκατάσταση μετρητών, για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές, στην πόλη της Καβάλας

Το πενταετές πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ

Το έργο αυτό ακολουθεί το 5ετές πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το οποίο προβλέπει έως το 2025 την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 34 πόλεις και 7 Περιφέρειες. Μάλιστα το πλάνο αυτό ξεκίνησε με τη δημοπράτηση στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό για τα έργα αξίας 61 εκ. ευρώ ως προσωρινοί ανάδοχοι έχουν οριστεί οι εταιρίες ΑΚΤΩΡ και ο ΑΒΑΞ.

Ο προϋπολογισμός του έργου, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει μέσω του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανήλθε στα 61,8 εκ. ευρώ και αφορά τη σύνδεση 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών και τη δημιουργία δικτύου μήκους 496 χιλιομέτρων.

*Πηγή: ypodomes.com