Η Καβάλα κάτω από το φως της πρώτης υπερπανσελήνου του 2021 [φωτογραφίες]

Το φωτεινότερο "supermoon" του 2021 ή αλλιώς «Ροζ Φεγγάρι» δημιούργησε εντυπωσιακές εικόνες και αντανακλάσεις στη θάλασσα, παρά την αραιή νέφωση

Μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως για δύο συνεχόμενα βράδια ήταν τη Μεγάλη Δευτέρα 26, αλλά και το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου 2021 η πανσέληνος, καθώς το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, κατά την πρώτη υπερπανσέληνο του φετινού έτους (θα ακολουθήσουν άλλες δύο εντός του 2021).

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης. Η Σελήνη φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη, αλλά σίγουρα δεν έχει… ροζ χρώμα.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο).

Το φωτεινότερο “supermoon” του 2021, ήτοι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% μεγαλύτερη από μια τυπική πανσέληνο, «έλουσε» με το φως του και την Καβάλα, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες.

Φωτογραφία: Boris Raev