Ένας «περίεργος» κυματισμός ανοιχτά της Καβάλας [βίντεο]

Το φαινόμενο του στάσιμου κύματος δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο, ωστόσο είναι πάντα εντυπωσιακό, όπως κάθε κυματισμός ο οποίος προκαλείται στη θάλασσα χωρίς προφανή -και εμφανή- αιτία

Ένας «περίεργος» κυματισμός χωρίς προφανή -και εμφανή- αιτία δημιουργήθηκε ανοιχτά της Καβάλας το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 30 Απριλίου 2021, με το κύμα να παραμένει σταθερό για αρκετή ώρα, εν μέσω σχετικής άπνοιας και χωρίς να έχουν διέλθει σκάφη από το συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με τους ναυτικούς, πρόκειται για το λεγόμενο στάσιμο κύμα, το κύμα, δηλαδή, το οποίο προκύπτει από τη συμβολή δυο κυμάτων με ίδια συχνότητα τα οποία κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις

Τέτοια κύματα μπορεί να προκληθούν από μια διαταραχή, όπως ένας σεισμός ή κατολίσθηση, αλλαγές στην πίεση του αέρα ή αλλαγές στον άνεμο. Η πιο κοινή αιτία είναι επίμονοι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν κατά μήκος του μεγάλου άξονα μεγάλου υδάτινου πεδίου, προκαλώντας μια άνοδο της στάθμης των υδάτων στην πλευρά προς τα κάτω και ένα χαμήλωμα της στάθμης ύδατος στο τέλος επάνω. Όταν ο άνεμος κοπάσει, το νερό απελευθερώνεται ως ένα στάσιμο κύμα.

Υπάρχει και η περίπτωση όπου μπορεί να έχουμε ένα τεχνητό στάσιμο κύμα, το οποίο δημιουργείται από τα απόνερα δύο σκαφών που κινούνταν προς αντίθετη κατεύθυνση.

Δείτε το φαινόμενο στο παρακάτω βίντεο