Η Energean τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δράσεις σε 4 χώρες

Στην Ελλάδα η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας με τη συμμετοχή μαθητών Γυμνασίων από 8 σχολεία και εργαζομένων της Energean

Με μία σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις σε 4 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, η Energean τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και η οποία φέτος σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας του ΟΗΕ για την «Αποκατάσταση του Οικοσυστήματος του Πλανήτη» μας για τη δεκαετία 2021-2030.

Οι φετινές δράσεις είναι ασφαλώς προσαρμοσμένες στα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (αποφυγή εκδηλώσεων με συνωστισμό, τήρηση αποστάσεων, χρήση μασκών κλπ), ωστόσο δίνουν το στίγμα της στρατηγικής της Energean για την προστασία του Περιβάλλοντος, σε συνέχεια και της πρόσφατης παρουσίασης της πολιτικής της εταιρείας για την Κλιματική Αλλαγή.

Ειδικότερα:

  • Στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και Θάσου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με την συμμετοχή μαθητών Γυμνασίων από 8 σχολεία από τους Δήμους Καβάλας, Θάσου, Νέστου και Παγγαίου, εργαζομένων της Energean και των οικογενειών τους. Ομιλητής με αντικείμενο το θέμα της φετινής ημέρας ήταν ο Δρ. Γεώργιος Γκαϊντατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Βιομηχανικής Οικολογίας στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.
  • Στην Αίγυπτο, μέσω της Abu Qir Petroleum, της κοινής εταιρείας της Energean με την κρατική EGPC, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση του παραθαλάσσιου χώρου του Meadia Sports Club στην Αλεξάνδρεια, την οποία θα ακολουθήσει ο καθαρισμός της παραλίας σε συνεργασία με την εταιρεία Go Clean, που ειδικεύεται σε περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης, οι εργαζόμενοι στην Αίγυπτο θα συμμετάσχουν σε διαδικτυακή ενημέρωση από τον καθηγητή του American University of Cairo κ. Arthur Boss με θέμα «Η βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο».
  • Στο Ισραήλ, η Energean χορήγησε τη δημιουργία ενός μαθησιακού βίντεο το οποίο δημιουργήθηκε από την περιβαλλοντική αρχή της χώρας (Nature and Park Authority) το οποίο και προβάλλεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων της χώρας.
  • Στο Μαυροβούνιο, και σε συνεργασία με τον Δήμο του Bar, η Energean προχώρησε σε δενδροφύτευση της παραλιακής λεωφόρου της πόλης, εξωραΐζοντας και βελτιώνοντας το περιβάλλον σε έναν πολυσύχναστο δρόμο που χρησιμοποιείται για επικοινωνία με την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα.

Σε κοινή τους δήλωση, ο Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος κ. Βασίλης Τσέτογλου και η Επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ. Ίλια Ρήγα δήλωσαν τα εξής:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον ίσως είναι η κρισιμότερη στην ιστορία από τότε που καθιερώθηκε διεθνώς, καθώς έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οικονομίες και κοινωνίες εξέρχονται σταδιακά από την πανδημία Covid-19 και η εξέλιξη αυτή, στο όνομα της ανάκτησης του χαμένου εδάφους ως προς την ανάπτυξη, δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Επιπλέον, ερχόμαστε από μια χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καταστροφές που βιώσαμε δυστυχώς και στην Ελλάδα πρόσφατα με την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη.

»Παρά τους αναγκαστικούς περιορισμούς που υφίστανται για υγειονομικούς λόγους, θεωρούμε ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Energean, σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίασης της πολιτικής μας για την Κλιματική Αλλαγή, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα για τον ρόλο που η εταιρεία επιδιώκει να διαδραματίσει στην ενεργειακή μετάβαση και στην πορεία προς μια οικονομία χαμηλών ρύπων. Οι δράσεις μας στηρίζονται, όπως πάντα, στη συνεργασία με φορείς και τοπικές κοινωνίες και υπηρετούν τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, ενώ το μήνυμά μας ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο από τις επιδόσεις μας στον τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος, όπως:

  • Η μείωση κατά 67% της ενεργειακής έντασης ρύπων μέσα σε έναν χρόνο, η εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται 100% από ανανεώσιμες πηγές για τον Πρίνο, τις επιχειρησιακές μας βάσεις στο Ισραήλ και την Κροατία και, εντός του έτους και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις μας
  • Το εξαιρετικό περιβαλλοντικό ιστορικό στον Κόλπο της Καβάλας με τις 14 Γαλάζιες Σημαίες φέτος, μία εκ των οποίων στο Δασύλλιο Πρίνου με φόντο τις εξέδρες
  • Η στροφή στο φυσικό αέριο»

Σημειώνεται ότι και φέτος η Energean χρησιμοποιεί σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές της επικοινωνίες ένα ειδικό logo για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον.