Θωμάς Παπαλάσκαρης: Ο Καβαλιώτης υδρολόγος που καταγράφει τους υδάτινους πόρους της Κρήτης

Ο Πολιτικός/Υδρολόγος Μηχανικός διεξάγει στον ελεύθερο χρόνο του, αποκλειστικά με ίδια μέσα, υδρολογική έρευνα σε ποτάμια και ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα καταγραφής των υδάτινων πόρων της Κρήτης ξεκίνησε από τον Καβαλιώτη Πολιτικό/Υδρολόγο Μηχανικό, Θωμά Παπαλάσκαρη, ο οποίος διεξάγει στον ελεύθερο χρόνο του, αποκλειστικά με ίδια μέσα, υδρολογική έρευνα σε ποτάμια και ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης.

Η υδρολογική αυτή έρευνα, η οποία μόλις ξεκίνησε (Κυριακή, 20 Ιουνίου 2020) με μετρήσεις παροχών νερού στον «Ποταμό Μουσελά», οποίος διέρχεται περίπου στα όρια των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς επίσης και στο πρωτογενές, (πηγαίο), ορεινό (χαμηλής τάξης) ρέμα το οποίο δημιουργείται από τις «Πηγές Αργυρούπολης» και στο ρέμα που διατρέχει το «Φαράγγι Πετρέ» και εκβάλλει στην ομώνυμη παραλία, δεν προκαλεί κάποια είτε μόνιμη είτε προσωρινή περιβαλλοντική επιβάρυνση στα προς έρευνα ποτάμια και ρέματα, ενώ στοχεύει να συνεχιστεί/επεκταθεί και σε άλλα ποτάμια και ρέματα στην υπόλοιπη Κρήτη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ανάλογες μετρήσεις παροχών νερού προγραμματίζεται να γίνουν και κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης σε εξέλιξη, ανεξάρτητα από την ένταση αυτών, όπου και όποτε καταστεί αυτό δυνατόν.

Άμεσοι μελλοντικοί στόχοι αποτελούν η μέτρηση της εισερχόμενης ποσότητας νερού στο «Φράγμα Φανερωμένης», η μέτρηση των παροχών νερού στο «Κουρταλιώτικο Φαράγγι», στα ρέματα του «Πλακιά», στο ρέμα του «Σπηλίου» στο «Φαράγγι Πατσού» κλπ. των οποίων οι θέσεις μετρήσεων έχουν ήδη εντοπιστεί.

Ο εξοπλισμός μετρήσεων παροχών νερού έχει κατασκευαστεί από τον ίδιο και στηρίζεται στη διαφορά μεταξύ του στατικού, μανομετρικού, υδραυλικού ύψους και του κινηματικού, μανομετρικού, υδραυλικού ύψους και η αξιοπιστία του τεκμηριώνεται από σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις σε σχετικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Σημειώνεται ότι ο Θωμάς Παπαλάσκαρης είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (Μ.Τ.Σ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., Μ.Τ.Σ. Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στη Μεσόγειο Τ.Ε.Ι.-Α.Μ.Θ. και Μ.Τ.Σ. Υδραυλική Μηχανική [Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων] Δ.Π.Θ.) και είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στη Μεταφορά Φερτών Υλών του Τομέα Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

*Πηγή: cretalive.gr