Καβάλα: Ζέστη, δυσφορία, αλλά όχι καύσωνας [πρόγνωση]

Πού θα φτάσει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες και πότε αναμένεται μια ανάσα δροσιάς-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Αισθητή είναι η άνοδος της θερμοκρασίας η οποία θα κορυφωθεί το επόμενο 3ήμερο, επηρεάζοντας και την Ανατολική Μακεδονία και τον νομό Καβάλας. Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που διαφοροποιούν την κατάσταση από μια κλασική περίπτωση καύσωνα.

Σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, λόγω της εποχής είναι σπάνιες θερμές εισβολές αυτής τάξης, συνεπώς θα υπάρχουν στοιχεία αστάθειας στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νεφικές αναπτύξεις κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ το Σαββατοκύριακο δεν αποκλείονται τοπικές μπόρες.

Από την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 μέχρι και περίπου το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 θα παρατηρηθεί στην περιοχή μας μια ενίσχυση της θαλάσσιας αύρας (η οποία θα περνάει σε έναν βαθμό και στα ηπειρωτικά) και θα αυξήσει περαιτέρω τη δυσφορία, ωστόσο δε θα αφήσει τις μέγιστες τιμές να ανέβουν πολύ περισσότερο σε σχέση με την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021. Ενδεικτικά το επόμενο 3ήμερο αναμένουμε μέχρι 30-33 °C στα παράκτια τμήματα της περιοχής μας και 34-37 °C στα ηπειρωτικά (τοπικά και πρόσκαιρα δεν αποκλείονται ελαφρώς υψηλότερες τιμές).

Περιμένουμε ωστόσο ιδιαίτερα υψηλές ελάχιστες θερμοκρασιακές τιμές.

Στην πόλη της Καβάλας το μεγαλύτερο πρόβλημα δυσφορίας θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο συνδυασμός της τοπογραφίας, ανεμολογικού πεδίου και της θερμικής νησίδας θα οδηγήσουν σε πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Η έντονη θαλάσσια αύρα και η χαμηλή ηπειρωτικότητα δημιουργούν πολύ υψηλά ποσά υγρασίας η οποία με τη σειρά της δεν επιτρέπει την πτώση της θερμοκρασίας μέσω της εκπομπής ακτινοβολίας από το έδαφος μέσα στη νύχτα, ενώ ταυτόχρονα η πτώση της θερμοκρασίας γίνεται ακόμη πιο δυσκολότερη λόγω της επίδρασης του πολεοδομικού ιστού.

Υπάρχουν στοιχεία για συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών και μετά το Σαββατοκύριακο, ωστόσο τα δεδομένα είναι ακόμα ασαφή.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.