Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου: Έγινε το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ιδιωτικοποίησή της

Εγκρίθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τον επιμερισμό του κόστους-Ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 αναμένεται να εκδοθούν και οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες για την αξιοποίησή της-Πότε θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία

Το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα για την άρση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποθήκης φυσικού αερίου στο πεδίο της Νότιας Καβάλας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρόκειται για την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για τον επιμερισμό του κόστους για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ), η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το ποσοστό της κοινωνικοποίησης, δηλαδή του κόστους που προβλέπεται να περάσει στους χρήστες του δικτύου μεταφοράς, είναι 50%. Από το υπόλοιπο 50%, το 35% του κόστους προβλέπεται να καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση, μέσω της ένταξης του project στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI), ενώ το υπόλοιπο 15% προβλέπεται να καλυφθεί από τον επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου. Σε περίπτωση που δεν ενταχθεί το έργο στα PCI, τότε προκειμένου να μην αυξηθεί υπέρμετρα το ποσοστό της κοινωνικοποίησης, εξετάζεται η λύση να εισέλθει το Δημόσιο ως επενδυτής στην ΥΑΦΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο υπό εξόφληση πεδίο της Νότιας Καβάλας βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο σχετικό διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και συμμετέχουν δύο σχήματα, η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean Gas & Oil.

Εκτός από την άρση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων, με την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με το το ADP του ΤΑΙΠΕΔ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 αναμένεται να εκδοθούν και οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες για την αξιοποίηση της ΥΑΦΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αρχικές εισηγήσεις του ΔΕΣΦΑ, για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου θα χρειαστεί να γίνουν εργασίες αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς στο τμήμα από τους Κήπους έως τη Θεσσαλονίκη, ώστε να αυξηθεί η διατομή του αγωγού που σήμερα είναι στις 24 ίντσες.

Μετά την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για την ΥΑΦΑ από τη ΡΑΕ, εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός μπορεί να προχωρήσει στο στάδιο της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών και να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η αποθήκη προβλέπεται να δημιουργηθεί στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

H διαγωνιστική διαδικασία θα λάβει χώρα προς τις αρχές του 2022.

*Πηγή: capital.gr-Χάρης Φλουδόπουλος